STIŽE NAM NAJMODERNIJE ORUŽJE: Putin i Srbi prave ubice aviona

Autor:

Vesti

28.12.2017

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati su od Amerikanaca nabavili eskadrilu najmodernijih helikoptera kajova da bi zaplašili Srbiju, ali trud im je bio uzaludan. Odgovor naše zemlje stigao je u rekordnom roku, zahvaljujući pre svega ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i sjajnim odnosima vlasti u Beogradu s njim.

Foto: youtube.com/Russia Insider
Ubojiti raketni sistem "9K333 verba" biće nam isporučen u najkraćem roku

Kako saznaje Srpski telegraf, tokom nedavnih razgovora Putina i Vučića u Moskvi doneta je, između ostalog, odluka da nam Rusi isporuče najsavremenije protivvazdušno oružje, protiv kojeg ni lovački avioni, a kamoli helikopteri nemaju nikakve šanse. Ubojiti raketni sistem "9K333 verba" biće nam isporučen u najkraćem roku i omogućiće, zajedno sa migovima-29, koji takođe uskoro stižu iz Rusije, potpunu kontrolu srpskog neba.

ZAŠTO DRHTI NATO?

Kako kažu vojni stručnjaci, od ovog naoružanja, koje je regularno u sastavu ruske vojske, strepe piloti u borbenim letelicama NATO iz mnogo razloga. Pre svega sistem "Verba" opremljen je novom protivavionskom raketom 9M336 i apsolutno je bez konkurencije u svetu. Ona obara sve što leti - od lovačkih aviona i borbenih helikoptera pa sve do krstarećih raketa i bespilotnih letelica do visine od 5.000 metara, što praktično znači da nijedna neprijateljska letelica ne bi smela da siđe ispod te visine. Takođe, izuzetno je značajno što se raketa po potrebi može lansirati sa ramena, a da ipak dejstvuje na velikoj visini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Oklopno vozilo "Miloš"

- Uz lansiranje sa ramena rakete koje su deo sistema "Verba" mogu da se lansiraju i klasično, sa neke lansirne rampe na zemlji ili namontirane na vozilo. Baš zbog toga biće od značaja i za našu namensku industriju pošto su, nakon podrobnih analiza, ruski i srpski stručnjaci utvrdili da je "Verba" kompatibilna sa našim oklopnim vozilom "Miloš", na čiju bi šasiju mogle da se montiraju - objašnjava sagovornik našeg lista koji je visokopozicioniran u srpskoj namenskoj industriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tokom nedavnih razgovora Putina i Vučića u Moskvi doneta je, između ostalog, odluka da nam Rusi isporuče najsavremenije protivvazdušno oružje,

Još jedna od prednosti "Verbe" jeste u tome što su strelci teško uočljivi na zemlji jer se prilikom lansiranja ne emituje toplotno i elektromagnetno zračenje po kom bi ih avioni uočili.

Vojni analitičar Aleksandar Radić potvrđuje za Srpski telegraf da je ovo trenutno najsavremeniji raketni PVO sistem.

- To je neuporedivo sofisticiraniji i tehnološki daleko napredniji sistem od svih prethodnih varijanti raketnih sistema koje je razvijao Sovjetski Savez, tipa "Strela" i "Igla". Njegova najveća prednost je to što je otporan na ometanje neprijatelja, tako da postiže punu efikasnost u gađanju cilja u vazduhu koji je zacrtao. To je definitivno poslednja reč tehnologije vojne industrije - kaže Radić.

MOGUĆA I PROIZVODNJA

Radićev kolega Milovan Drecun navodi da će snažan sistem odbrane, kom Srbija stremi, biti ostvaren uz rusku pomoć.

- Saradnja na povećanju kapaciteta odbrane sa Rusijom je odlična, ali ona podrazumeva i saradnju namenskih industrija za proizvodnju novih sistema naoružanja koji su usmereni ka trećem tržištu - ističe Drecun.

Potporučnik u penziji Ljuban Karan kaže za naš list da su nam ovakvi PVO sistemi neophodni.

- Rusi su nam već toliko toga dali i od skupog naoružanja, tako da im ovo jeftinije, a "Verba" zaista nije skupa, neće biti problem. Velika je stvar kada imate takvo oružje masovno u jedinicama raspoređenim na terenu, pa neprijateljski avion ne sme da siđe na male visine - poručuje Karan.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
kaja

28.12.2017 11:44

Bićemo mnogo jaki.

Odgovori 12 1
dada

28.12.2017 11:59

Veliko hvala Rusiji za sve sto cine za nas...

Odgovori 14 1
ana

28.12.2017 12:00

Samo najbolje za nas.

Odgovori 11 1
mara

28.12.2017 12:12

Stižu plodovi sastanaka Putina i Vučića!