NA POMOLU TREĆI SVETSKI RAT: Putin hoće nuklearkama da sravni NATO

Autor: T. MARIĆ - J. JELOVAC

Vesti

02.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin otvoreno je zapretio Americi i NATO da će svojom nezaustavljivom nuklearnom raketom, koju Alijansa već uveliko iz straha zove Sotona, razoriti bilo koju tačku na tlu Amerike ako rukovodstvo te zemlje samo pomisli da napadne Moskvu ili bilo kog njenog saveznika. Poruka kakvu šef Kremlja nikada nije eksplicitno izrekao došla je u srcu Moskve u njegovom najvatrenijem govoru o stanju nacije. U njemu je neprijateljima još poručio da više nikada ne smeju da se igraju s Rusijom jer ona poseduje oružje protiv kog su svi na planeti nemoćni. Otkrio je i detalje o ruskim oružanim sistemima za koje je Zapad do juče verovao da su još u fazi razvoja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Želim da poručim nešto onima koji su popunjavali vojne kapacitete u poslednjih 15 godina kako bi nadmašili i porazili Rusiju, a zatim je udarili i sankcijama:

"Niste uspeli da nas preteknete jer već sada imamo oružje o kom samo možete da sanjate. Protiv njega su nemoćni svi postojeći raketni sistemi na Zemlji - zagrmeo je Putin u prepunoj sali konferencijskog centra Manjež u srcu Moskve, a zatim naglasio da su SAD načinile kardinalnu grešku kada su se povukle iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani upotrebe raketa srednjeg dometa i nastavile da razvijaju svoje sisteme za masovno uništenje.

Putin: Nadam se da će ono što sam rekao biti dovoljno agresorima da se spuste na zemlju

- Niko nas nije slušao, e, pa sada će svi morati - poručio je ruski predsednik, čije su reči unele zabrinutost.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski objašnjava da je razlog za to činjenica da Putinova retorika može da bude uvod u sukob dve najveće vojne sile sveta.

- On retko koristi jezik pretnji ili upozorenja, što znači da je pet do 12. Situacija nije uopšte naivna jer konfrontacija vojnih sila kakvu trenutno imamo nije postojala ni u najhladnijoj fazi Hladnog rata, ako se izuzme kubanska raketna kriza. Samo se nadam da u Vašingtonu ima normalnih ljudi koji će izbeći sukob. Vojno približavanje ruskim granicama je direktno provociranje Moskve, kao i širenje NATO, "usisavanje" novih članica u savez - objasnio je Lazanski i naveo kako je Moskvi toga preko glave.

Putin: Imamo oružje protiv kog su nemoćni svi postojeći raketni sistemi na zemlji

- Činjenica je da su Amerikanci jednostrano izašli iz ugovora o antibalističkoj odbrani, koji je potpisan 1982, i da, postavljajući antiraketni štit u Rumuniji i Poljskoj, krše najvažniji deo nuklearnih sporazuma između nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i SAD - dodao je on, dok je potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) u penziji Ljuban Karan podsetio da Rusija ima nuklearni potencijal kojim može bar triput da uništi kompletnu planetu.

- Nisu, međutim, najveća opasnost nuklearna prepucavanja, već ignorisanje ugovora koji su potpisali Hruščov i Regan o ograničenju raketa srednjeg dometa - naglasio je on.

Lazanski: Putin retko koristi jezik pretnji ili upozorenja, pa sve ovo može da bude uvod u sukob dve najveće vojne sile sveta

Inače, Putin je tokom govora otkrio detalje o ruskom superoružju poput projektila sarmat 2, ali i neuništivog ruskog "voza smrti", podvodnog drona i slično. Istakao je kako se nada da će ono što je rekao biti dovoljno agresorima da se spuste na zemlju.

- Neprijateljski koraci protiv Rusije, kao što je raspoređivanje protivraketnog sistema kojim se NATO približava ruskim granicama, biće potpuno neefikasni - poručio je Putin, što je na kraju ispraćeno gromoglasnim aplauzom i himnom Ruske Federacije.

MOJ STAV

Dragomir Anđelković, politički analitičar

Putin je imao jedan ohrabrujući govor za naciju koji treba dodatno da ulije samopouzdanje građanima Rusije u okolnostima kad se nalaze pod velikim pritiskom Zapada

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading