OVAJ ČOVEK TERA RUSE S BALKANA!

Autor:

Svet

14.02.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst prekršio je ovlašćenja kada je vladi u Hrvatskoj uputio otvoreno upozorenje da bi, ako Rusima proda naftnu kompaniju "Ina", izazvala velike posledice po zemlju, ali i ceo Balkan.

Foto: wikimedia.org/United States Department of State
Robert Kohorst

Kohorst je Rusiju nazvao faktorom opasnosti po Hrvatsku i zemlje u njenom susedstvu, a s obzirom na to da se otvoreno umešao u unutrašnja pitanja druge države oko raspolaganja njenom imovinom, analitičari su saglasni da taj potez predstavlja kršenje diplomatskih protokola.

Američki ambasador je stav otvoreno izneo i na konferenciji posvećenoj izgradnji terminala za tečni gas na ostrvu Krk.

- Rusi nisu partner kog želimo u "Ini". Oni su proteklih godina bili remetilački faktor u regionu, pa je "Ini" potreban kvalitetniji partner - naglasio je Kohorst i naveo da su SAD zadovoljne što je u procesu prodaje ispoštovana procedura javnog konkursa za izbor kvalifikovanih savetnika, kao i da bi Vašington želeo da partner Hrvatske ne bude Rusija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi saradnja s nekom ruskom kompanijom bila greška - poručio je on.

Konferenciji je prisustvovala i izaslanica Stejt departmenta za energetska pitanja Su Sarnio, koja je otišla korak dalje od Kohorsta.

Zvaničnica Stejt departmenta kritikovala i projekat "Severni tok 2", za koji je rekla da preti da podeli Evropu

- Radije bismo u "Ini" videli zapadnu kompaniju koja garantuje energetsku sigurnost - rekla je Sarnio i osvrnula se i na projekat "Severni tok 2", izrazivši čuđenje politikom Brisela koji "s jedne strane zagovara energetsku nezavisnost, a istovremeno 70 odsto energije preuzima iz Rusije".

- "Severni tok 2" se kao klin zabio u Evropu i podelio je - istakla je ona.

Znak za uzbunu na koju su SAD reagovale bila je poruka šefa ruskog giganta "Rosnjeft" Igora Sečina da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu deonica firme MOL u "Ini".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Svakako da smo zainteresovani za ulaganja u regionu i razmatramo mogućnost ulaska u vlasničku strukturu "Ine" - naglasio je ranije Sečin.

Podsetimo, najnovije izjave američkih zvaničnika samo se nadovezuju na niz ranijih komentara različitih faktora sa Zapada koji upozoravaju na navodne pretnje Rusije, dok se istovremeno sprovodi širenje uticaja NATO i Amerike na Balkan. Osim što je Crna Gora sredinom prošle godine postala članica Alijanse i okrenula leđa Moskvi, Zapad se zdušno trudi da to isto što pre učini s Makedonijom i zaokruži svoj uticaj u našem regionu.

Kohorst: Rusi su godinama bili remetilački faktor na Balkanu i "Ini" bi trebao kvalitetniji partner

Inače, Amerika je zabrinuta i zbog prodora Kine na ovim prostorima, i to pre svega ekonomski, a poslednji put su nedavno reagovali zbog toga što će kompanije najmnogoljudnije zemlje sveta raditi prvu fazu podizanja Pelješkog mosta u Hrvatskoj.

Putin se prehladio, Peskov ohladio

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zima, čini se, ne može ništa. Nakon spekulacija o njegovom zdravstvenom stanju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se predsednik prehladio, ali da bez obzira na to nastavlja da radi.

- Predsednik se prehladio, ali nije ništa ozbiljno, sve je u redu. Njegov radni raspored i dalje ostaje, ali je prehlada uzeta u obzir. Čuli ste kako mu se glas promenio. Zima je, znate - poručio je Peskov znatiželjnim novinarima koji su kada su čuli Putinov glas počeli da spekulišu o tome da li će biti u stanju da obavlja svoja zaduženja.

On je, inače, trebalo da učestvuje na sastanku na temu mikroelektronike, ali je morao da ga odloži jer, kako je Peskov objasnio, "dokumenta nisu bila pripremljena".

Ko je milijarder Kohorst
  • Robert Kohorst se obogatio trgovinom nekretninama i skladištima, nikada nije bio previše blizak s Trampom, ali se otkrilo da je učestvovao u prikupljanju novca za njegovu predsedničku kampanju
  • republikancima (stranci u kojoj je i Tramp) poklonio je više od 600.000 dolara
  • vrednost Kohorstove kompanije "Everest" procenjuje se na pola milijarde dolara
  •  za ambasadora u Zagrebu je postavljen u septembru 2017, kada je Tramp već uveliko postao šef SAD

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading