NATO PRETI NAŠOJ ZEMLJI: Srbiju slomiti vojskom!

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

12.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO je spreman za vojni napad na Srbiju, zapretio je komandant snaga Alijanse u Evropi general Kertis Skaparoti.

NATO sprema udar na Srbiju

Ova zloslutna poruka stigla je samo nekoliko dana pre nego što će u Srbiju (u utorak) doći glavni američki čovek za Balkan Ves Mičel.

- SAD su ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, gde jača ruski uticaj. Zato je potreban veći vojni angažman u regionu - rekao je Skaparoti tokom svedočenja pred odborom američkog Senata za oružane snage.

ŠTA IM SVE SMETA

Da ne bude nikakve zabune u koga tačno upire prstom, on je na konkretno pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio: Srbija. Usledilo je pitanje jednog od senatora da li misli na Srbiju ili Republiku Srpsku, na šta je Skaparoti dodao:

- Definitivno Srbija kao država, ali i uopšte srpska populacija na Balkanu. Ali, NATO je spreman da reaguje i spreči razvijanje ruskog kancera u regionu.

Kertis Skaparoti

General je naveo još i da Rusija koristi odnose sa čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija BiH.

Bečić: Uslovljavanje i pritisci su sve učestaliji, smeta im to što smo faktor stabilnosti na Balkanu

Na Skaparotijevu direktnu pretnju oružanom intervencijom nadovezao se i ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad, koji je odavno poznat kao neko ko promoviše NATO interese u regionu. U intervjuu listu Danas, Norvežanin je upozorio da nijedna zemlja u EU nema takvu vrstu vojne i bezbednosne saradnje kao Srbija. Uz to je preporučio da bi nam, ako smo ozbiljni u svojoj kandidaturi za članstvo, možda bilo "mudrije da pratimo politiku koja je više u skladu sa zemljama EU".

- Srbija treba da se suoči sa realnošću. Kosovo je nezavisna država bez obzira na stav Srbije o tome - rekao je još Bjornstad, ne propuštajući da nam zapreti i ekonomskim posledicama:

- Iako Srbija zavisi od trgovine sa EU, mnogo više pažnje posvećuje ograničenoj trgovini i investicijama iz Rusije. Srbija je slobodna da nastavi na ovom putu, ali pitanje je koliko dugo će biti voljna da plaća cenu u novcu, poverenju i riziku od neuspeha, koji takav stav nosi.

Ves Mičel

Nije daleko od realnosti da su ovakvi otvoreni pritisci samo uvertira za ono što će nam sutra isporučiti pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel. Srpski telegraf još ranije je najavio da će on kao jednu od opcija na sto staviti i podelu Kosova, uz uslov da naša zemlja prizna Prištini pravo na stolicu u UN. U međuvremenu, u medijima su se pojavile još neke verzije po kojima će ponuda Vašingtona biti još nepovoljnija po Srbiju.

Uporedo sa generalom, norveški ambasador Bjornstad poručio da Srbija treba da vodi mudriju politiku i odmakne se od Rusije

Igor Bečić, predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ocenjuje poruke Skaparotija i Bjornstada kao potpuno neprimerene:

- Sve jači pritisci na Srbiju rezultat su našeg napretka, ugleda i stabilnosti. Uslovljavanje i pritisci su sve učestaliji, smeta im to što smo faktor stabilnosti na Balkanu i zato traže od nas ono što od drugih država nikad nije traženo.

SPREMNI NA SVE

Bivši funkcioner državne bezbednosti Slavko Nikić kaže da nije iznenađen najnovijim porukama sa zapada:

- Mi moramo da objasnimo građanima šta je Amerika pripremila za Kosovo i koliko silno žele da onemoguće bilo kakav uticaj Rusije na ovom području. Jasno je da su spremni na sve da to realizuju. Američki plan za Kosovo po meni je kapisla koja lako može da preraste u nemire na Balkanu, on sigurno neće rešiti status KiM, već će dodatno destabilizovati region.

Sličan stav ima i analitičar Branko Radun:

- Ovo se moglo očekivati u kontekstu drugih izjava i antiruske histerije u Vašingtonu. Srbija je tu na prvoj liniji vatre zbog odnosa sa Rusijom, ali moramo biti mudri i izbeći udar.

Šta je sve Amerika dopremila u Evropu u poslednjih godinu dana
  • tri brigade sa 250 tenkova i isto toliko haubica
  • 1.700 raznih transportnih sredstava
  • dve brigade od po 4.200 ljudi i jednu avio-brigadu
  • objavljen konkurs za kupovinu 150.000 granata za NATO haubice
  • instalirane rakete u Rumuniji

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
bane

12.03.2018 19:02

NATO nece intervenisati u Srbiji ,a dokaz time je da imaju Vucica sa bandom prevaranata oko sebe i to je dovoljno da se Srbija unisti ,jer on je to vec skoro i uradio.