EU NAS PRAVI BUDALAMA: Nećemo Srbiju u Evropi do 2027.

Autor:

Vesti

04.05.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džabe smo se nadali... Evropska unija nas je još jednom otkačila i jasno nam stavila do znanja da od učlanjenja Srbije, bar do 2027. godine, nema ništa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
OSOVINA UNIJE: Emanuel Makron i Angela Merkel

Ono što se i naslućivalo posle Makronove izjave da neće biti proširenja dok se EU iznutra ne reformiše, za šta je svakako potrebno mnogo godina, do kraja je ogoljeno predlogom budžeta Unije za period od 2021. do 2027. godine, u kom ni jedan jedini evro nije predviđen za nove zemlje članice. Time su pale u vodu sve najave koje su javno iznosili čelnici EU da bi Srbija i Crna Gora 2025. mogle da se pridruže Uniji. A što smo poverovali, ko nam je kriv...

KASA TEŽA, ALI...

Predlog novog budžeta koji je usvojila Evropska komisija predviđa više novca u evropskoj kasi uprkos izlasku Velike Britanije. Ukupno budžet je težak 1.135 milijardi evra, ali od svih tih para nimalo nije predviđeno za nekog novog člana. Kako je predloženo, doprinosi zemalja članica u zajedničku kasu trebalo bi da budu povećani sa 1,08 na 1,114 odsto BDP. Ipak, da za nas od svega toga nema ništa, potvrdio je i evropski komesar za budžet Ginter Etinger.

- Predlog novog finansijskog okvira ne predviđa budžet za potencijalnu novu članicu - konstatovao je Etinger, koji je praktično ministar finansija EU.

RepublikaFoto: Tanjug/O. Toskić
Sebastijan Kurc

On nam je dodatno lupio šamar porukom da je rano uopšte polemisati o proširenju i parama koje bi se za to izdvojile. Njegova izjava mogla bi se najbolje opisati rečima: o tom - potom.

Stanković: Članstvo je sada još teže dostižno, a i do danas nije bilo lako ostvarivo

- Kad eventualno dođe do novog ulaska, a na osnovu dokazanih indikatora, mi ćemo razmotriti doprinose svih država članica kako bi novoj članici omogućili učešće u postojećim EU programima - rekao je Etinger, ističući, valjda kao utehu, da nacrt novog budžeta predviđa povećanje sredstava namenjenih za pretpristupnu pomoć zapadnom Balkanu.

A da ne treba uopšte da se uzdamo u to Etingerovo o tom - potom, potrudio se da nam objasni Sebastijan Kurc. Austrijski premijer poručio je da su preporuke koje se tiču spoljnih granica EU (čitajte proširenja) pozitivne, ali da sadašnji predlog stavlja preveliko opterećenje na one koji doprinose budžetu. U istom tonu govorio je i holandski premijer Mark Rute, a primedbe je imalo i još nekoliko država unutar EU.

MOĆNI SE PITAJU

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za naš list napominje da je predlog budžeta radna verzija, ali da ni u konačnom ishodu neće biti drugačije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

- To svakako jeste još jedan od pokazatelja kako stvari stoje, ali bolji pokazatelj su izjave i stavovi dve najmoćnije članice EU, Nemačke i Francuske, odnosno Angele Merkel i Emanuela Makrona, koji su više nego jasno rekli da proširenja Unije biti neće jer se oni tome protive.

Isto viđenje ima i njegov kolega Dejan Vuk Stanković.

- Članstvo je sada još teže dostižno, a i do danas nije bilo lako ostvarivo. To je realnost. Srbija ne treba da odbaci evropske vrednosti niti da se izoluje od EU, ali je prioritet briga o sebi. Razume se i nastavak politike balansiranja između istoka i zapada, kao i do sada - kaže Stanković.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading