Pakleni plan Šiptara: Haradinaj bi na silu da regrutuje Srbe!

Autor:

Vesti

13.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nikad nećemo ući u vojsku Ramuša Haradinaja, radije biramo zatvor ako je to cena koju budemo morali da platimo..." Ovo je poruka Srba sa Kosova i Metohije nakon opasne pretnje koju je izrekao premijer lažne države.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

 Haradinaj je, naime, poručio da će pripadnici svih nacionalnih zajednica na Kosovu ući u sastav vojnih jedinica koje planira da formira transformacijom sadašnjih bezbednosnih snaga. On je time praktično najavio i da će srpske mladiće regrutovati u tu vojsku, pozivajući ih, kako pišu prištinski mediji, na obaveznu obuku.

- Važno je da sve zajednice koje žive na Kosovu budu deo vojske, svi su dužni da brane Kosovo, u suprotnom će odgovarati - zapretio je Ramuš Haradinaj.

KFOR I NIKO VIŠE

Srbi s Kosmeta odgovaraju da nema te sile koja će ih naterati da obuku vojne uniforme sa obeležjima lažne države. Za to su, kažu, spremni da plate bilo koju cenu.

Anđelković: Albanci se sada ponašaju mnogo gore nego Miloševićeva vlast, koju su optuživali za sve i svašta

- Ogromna većina srpskih mladića, odgovorno tvrdim, nikada neće biti deo takozvane vojske Kosova niti će ikada obući njihovu uniformu, i to po bilo koju cenu. To što gospoda iz Prištine prete da će neko odgovarati ako se ne bude odazvao pozivu da učestvuje u nekim oružanim formacijama, a koje su u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, jasno govori o njihovim velikoalbanskim ciljevima - kaže za naš list predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Naš sagovornik dodaje i da je jasno da je na Kosmetu Kfor jedina vojska koja može da bude prisutna.

- Podsetiću i da su se oni srpski mladići koji su pristali da budu deo vojske Kosova pokajali, pa kao rezultat toga imamo istupanje, odnosno skidanje tih uniformi - navodi Todić.

RepublikaFoto: Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Zoran Todić

Haradinajev plan i pretnje mobilizacijom imaju za cilj da zaplaše Srbe, ocenjuje politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Priština na neustavan način pokušava da uvede vojsku kako bi etnički očistila Srbe, odnosno na njih se vrši pritisak koji treba da rezultira time da napuste KiM.

TRAŽE OPRAVDANJE

Anđelković ističe i da bi se, ukoliko bi se uvela opšta vojna obaveza ili evidencija rezervista, pri čemu bi Srbi iz političkih razloga to odbili, takav njihov postupak mogao tretirati kao dezerterstvo.

- Dok je Kosovo bilo pod našom jurisdikcijom, Srbija nije tako postupala prema Albancima. Oni se sada ponašaju mnogo gore nego Miloševićeva vlast, koju su optuživali za sve i svašta.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Bivši ministar rada u kosovskoj vladi Nenad Rašić ima nešto drugačije viđenje.

- Kada sam pročitao vest i te izjave Ramuša Haradinaja, nisam ih uopšte ozbiljno shvatio. Haradinaj samo ređa skandal za skandalom. Ta institucija, koju on želi da formira, ima za cilj da bude profesionalna, zato nikada neće moći da natera srpske momke da dobrovoljno idu u vojsku Kosova. To što priča je apsolutno apsurdno i nemoguće je da Srbi na bilo koji način budu sankcionisani zbog toga - tvrdi Rašić.

RepublikaFoto: Starsport

Čović: Scenario je jasan

Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže za Srpski telegraf da je Ramuš Haradinaj najobičniji kriminalac čije su izjave provokativne i predstavljaju pretnje:

- U tim izjavama možete da vidite scenario koji je na neki način namenjen Srbiji sa tom takozvanom vojskom Kosova. To je dodatni pritisak na Srbe, mlade ljude, da napuštaju prostor naše južne pokrajine. Ipak, važno je reći da Srbija ne treba da se plaši i da bude spremna da brani svoju teritoriju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Zika

13.11.2018 10:09

Nece mu to poci za rukom. Srpski momci, mirno spavajte, Srbija brine o vama.

Katarina

13.11.2018 10:20

Niko ne moze da natera Srbe na KiM da idu u vojsku KiM. Ta vojska nije priznata niti ce biti.

Peđa

13.11.2018 10:21

Koliko je zla u jednom tako malom jednoćelijskom oragnizmu....

Slaven

13.11.2018 10:23

Zločinac bi da nastavi sa svojim zločinima ali mu Srbi neće priuštiti to zadovoljstvo.