DO KADA ĆEMO KUBURITI SA KIŠOM? Oglasio se meteorolog Sovilj: Otkrio da li će biti "SNEGA U MAJU"

Autor:

Vesti

25.04.2024

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sovilj kaže da će u danas na jugozapadu, jugu i istoku Srbije biti dosta oblačnosti i kiše, a na visokim planinama padaće sneg.

DO KADA ĆEMO KUBURITI SA KIŠOM? Oglasio se meteorolog Sovilj: Otkrio da li će biti "SNEGA U MAJU"

Foto: Tanjug/J. PAP

Početak aprila u Srbiji obeležile su natprosečno visoke temperature za ovo doba godine, nakon čega je usledio period promenljivog vremena sa čestima padavinama.

Kako će biti do kraja meseca i tokom praznika otkriva meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja.

Vremenska prognoza za Srbiju za četvrtak i petak

Sovilj kaže da će u danas na jugozapadu, jugu i istoku Srbije biti dosta oblačnosti i kiše, a na visokim planinama padaće sneg. Temperatura će biti niža za 2-3 stepena nego u sredu.

- U Beogradu i Vojvodini će u četvrtak biti uglavnom suvo uz više oblaka ujutru i pre podne, dok će posle podne biti sunčanih intervala. Potreban je oprez zbog uslova za slab prizemni mraz, iako su temperature na dva metra iznad nule. Pojava mraza je u četvrtak moguća u Bačkoj zato što će tamo biti delimično vedro jutro, naročito na severu i zapadu Bačke. U petak i u ostalim krajevima Srbije može da bude prizemnog mraza – kaže Slobodan Sovilj.

Vremenska prognoza za Srbiju za subotu, nedelju i ponedeljak

U petak će padavine biti vrlo izolovane u brdsko – planinskim predelima, očekuje se da tamo padne još malo kratkotrajne kiše, a dobra vest je da od subote kontinuirano raste temperatura, stabilizuje se vazdušna masa što znači da ćemo do kraja aprila i na početku maja imati pretežno sunčano i osetno toplije vreme.

- Prvog dana vikenda ćemo imati temperature od 20 do 25 stepeni, dakle sledi porast, a u nedelju, ponedeljak i utorak, poslednja tri dana aprila temperatura će biti od 24 do 29 stepeni Celzijusa širom Srbije i tako će biti i u Beogradu - kaže Sovilj.

Vremenska prognoza za Srbiju za 1. maj i Uskrs

Iz RHMZ poručuju da za Prvomajski uranak neće biti padavina, biće pretežno vedro. Najtoplije će biti u Beogradu, a minimalna temperatura u noći između 30. aprila i 1. maja biće 15-16 stepeni. U ostalim velikim gradovima najniža temperatura će biti između 10 i 15 stepeni, a van urbanih sredina, u pojedinim kotlinama biće malo niže temperature, oko 7-8 stepeni, ali je to ipak toplija noć u odnosu na period koji je za nama.

- Prvog maja pre podne neće biti padavina. Posle podne postoji mala šansa za retku pojavu kratkotrajnog pljuska. Slabo se destabilizuje vazdušna masa, nije ubedljivo kada su padavine u pitanju i grmljavinski razvoji. Kratkotrajne kiše može biti lokalno 1. i 2. maja popodne, ali kako sada izgleda, period sa učestalijom pojavom pljuskova i grmljavina se odgađa za drugi deo praznika, za Uskrs. Isprva je izgledalo da bi praznični dani bili znatno nestabilniji, ali poslednji proračuni su mnogo više optimističniji. Nestabilnost se odgađa za 4., 5. i 6. maj, dok su prva tri dana maja zaista sa retkom pojavom kratkotrajne kiše – zaključuje Sovilj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading