Brak Filipa i Prije započeo grehom!

Autor:

Zabava

22.06.2018

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon crkvenog venčanja Aleksandre Prijović i Filipa Živojinovića, koje je u četvrtak obavljeno u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi, usledilo je veliko svadbeno veselje sa oko 900 zvanica, i to usred Apostolskog posta. Iako se ovaj višednevni post, posvećen Petru i Pavlu i svim apostolima, smatra jednim od blažih u godini, greh je u te dane praviti mrsne gozbe sa muzikom i lumperajem.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Svadba Aleksandre Prijović i Filipa Živojinovića

Kako saznajemo, mladencima jeste odobreno crkveno venčanje 21. juna nakon što su SPC uputili pismenu molbu iako se izuzeci venčanja tokom posta, prema kanonu, dozvoljavaju samo u izuzetnim situacijama i nekim ekstremnim okolnostima, što se za ovaj slučaj nikako ne bi moglo reći.

- Crkvena venčanja su inače zabranjena u vreme posta. Međutim, postoji pravilo koje kaže da je moguće da se venčanje obavi i u toku posta samo ukoliko postoji valjani i debeli razlog za to. Recimo, ako ljudi nisu bili upućeni u to da je post u toku ili putuju u drugu zemlju gde nema pravoslavlja na neko duže vreme. A to je po kanonima Crkve. Dakle, moraju da postoje veoma opravdani razlozi da se venčanje odobri u vreme posta, nevezano za to da li je u pitanju blaži post kao što je ovaj - kaže za Srpski telegraf teolog i verski analitičar Miloš Stojković, dok Predrag Timotijević, starešina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u kome su se venčali Aleksandra i Filip, objašnjava kako i zašto im je odobreno sklapanje braka u postu.

Teolog: Crkvena venčanja su zabranjena u vreme posta. Moraju da postoje veoma opravdani razlozi da bi se odobrila

- U pitanju je Petrovski post, koji traje od dve do šest nedelja u zavisnosti od toga kada se praznuje Vaskrs i to je najblaži post. Patrijarh naš i crkveni sud dozvoljavaju da se obavi venčanje tokom ovog posta, ali ne dozvoljavaju da se održi, recimo, u toku Gospojinskog posta u avgustu. To je vrlo strog post - objašnjava sveštenik, ali ipak priznaje da nije prikladno praviti veliku mrsnu svadbu nakon obavljanja svete tajne u postu:

RepublikaFoto: Grand News
Aleksandra Prijović i Filip Živojinović

- Piše se molba crkvenom sudu i, ako se odobri, onda se vrši venčanje, mada svadbeno veselje bi trebalo u tom slučaju da bude primereno i da se prilagodi postu, to je, dakle, ljudima na savest. Aleksandra i Filip su dobili odobrenje i izvršeno je venčanje. Novak Đoković se takođe venčao u toku posta.

Verski analitičar Draško Đenović takođe je komentarisao ovaj slučaj.

- Pitanje je koliko su Živojinovići zapravo vernici i da li su se venčali u crkvi samo zato što je to pomodarstvo neko. Nije problem samo venčanje koliko sama svadba nakon toga. Pitanje je da li su oni pripremali posnu hranu jer u postu i jeste cilj da se odreknemo hrane i pića zarad približavanja Bogu i mirenja sa njim. Sumnjam da su oni pravili posnu svadbu - zaključuje Đenović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading