FILMSKI OMAŽ HRABROJ DIANI BUDISAVLJEVIĆ

Autor: Tanjug

Zabava

19.10.2017

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošle nedelje je počelo snimanje dugometražnog igrano-dokumentarnog filma "Akcija DB", po jednoj od najvećih akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu i izuzetnoj ženi Diani Budisavljević koja ju je pokrenula. U toj akciji spaseno je više od 10.000 dece, uglavnom pravoslavne, a zbog istorijskih preokreta, njena priča ostala je neispričana. Film o Diani Budisavljević donosi izuzetnu priču o hrabrosti i snazi pojedinca u najtežim vremenima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Počelo je snimanje filma o ženi koja je spasila više od 10.000 dece u II svetskom ratu

Obuhvata igrane rekonstrukcije, dokumentarna svedočenja i vredne arhivske snimke, te nastaje na temelju Dianinog dnevnika i istraživanja istorijske građe.

Glavnu ulogu Diane tumači Alma Prica, dok će svoj doprinos filmu dati i glumci Mirjana Karanović i Tihomir Stanić, kao i filmski umetnici i saradnici angažovani sa srpske strane.

Film će biti sniman na lokacijama u Hrvatskoj i Sloveniji.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Značajnu ulogu u filmu ima i Mirjana Karanović

Rođena u uglednoj insbruškoj porodici, Diana nakon udaje za doktora Julija Budisavljevića dolazi u Zagreb.

Domaćica posvećena deci i suprugu u jesen 1941. u glavnom gradu novoproglašene Nezavisne Države Hrvatske saznaje za logore u kojima su smeštene pravoslavke sa decom. Uverena da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih, upušta se u rizično spasavanje dece iz logora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading