ALBANCI U PANICI ZBOG FILMA O KOSOVU

Autor:

Zabava

23.08.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji i ekstremisti nas optužuju za propagandu, a dokumentarac još nisu ni videli. Njih brine što sam uporedio uništavanje naših crkava i manastira na Kosmetu sa razaranjem baštine u Palmiri, kaže Boris Malagurski.

Foto: youtube.com/Boris Malagurski
Boris Malagurski

Žestoku kampanju pokrenuli su albanski mediji već po objavi prvog trejlera dokumentarnog filma Borisa Malagurskog "Kosovo: Momenat u civilizaciji". Prema pisanju Koha ditore, ta priča o srpskoj Unesko baštini na Kosmetu propaganda je kojom Srbija iznova promoviše jezik mržnje i Albance predstavlja kao one koji zbog vere uništavaju kulturnu baštinu!

 

BORIMO SE ISTINOM

- Optužuju i crne film koji još nisu videli, koji je u fazi montaže. Pa, evo, molim i Koha ditore i druge koji imaju kopiju tog propagandnog materijala, neka mi pošalju da i ja vidim. Očigledno smo pogodili suštinu priče već prvom rečenicom: "Znate za ISIS koji uništava kulturnu baštinu, a da li znate da se ovo dešava u Evropi?" Medije i ekstremiste brine što sam uporedio uništavanje naših crkava i manastira na Kosmetu sa uništavanjem kulturne baštine u Palmiri jer znaju koliko je film moćno

RepublikaFoto: Promo foto
Boris sa ekipom filma

i da ovo poređenje može razumeti prosečan Amerikanac, koga ne zanima istorija - kaže Boris Malagurski, reditelj i producent filma koji je snimljen uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Turističke organizacije Beograda i velikog broja pojedinaca iz zemlje i inostranstva. 

Prema njegovim rečima, stepen panike koji je nastao na strani albanskih medija i ekstremista samo govori u prilog tome da su Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška i danas ugroženi, a da je jedini cilj vlasti takozvane republike Kosovo da učlanjenjem u Unesko srpske svetinje pretvori u mrtve turističke atrakcije. 

- Njima je dobro poznato lobiranje kupovinom podrške u Vašingtonu, pa ovo što mi sada iznosimo nije im u interesu. Pravi je, dakle, trenutak da svetu pokažemo pravo stanje stvari i da se istinom borimo protiv bilo kakvih pokušaja da se otme ne samo deo naše već i kulturne baštine civilizacije. Svakako, zahvaljujem se na publicitetu koji je naš film dobio i pre premijere - poručuje naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

 

UDARNA VEST

Žestoka kampanja povela se i na društvenim mrežama, a na adresu autora ovog dokumentarca stigle su brojne vulgarne uvrede i pretnje.

RepublikaFoto: Promo foto
Narator Stefan Popović na snimanju

- Poručili su mi da umrem, da ne nabrajam ružnije reči... Kada smo bili u Gračanici, ispred kafića u kome smo sedeli četvorica mladića u džipu sa otvorenim prozorom i pojačanom nacionalističkom muzikom prošli su dva puta pored nas. To je bila provokacija, a zar to nije oblik terorizma podjednako kao paljenje i ubijanje?! - zaključuje Malagurski.

 

Premijera "Kosovo: Momenat u civilizaciji" planirana je za jesen u Parizu, gde je sedište Uneska, a reditelj se nada da će biti prikazan i u drugim metropolama širom sveta, kao i na poznatim televizijskim kanalima Histori, Raša tudej, BBC...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading