SRPSKE SVETINJE RAZARAJU TEORISTI OVK

Autor:

Zabava

22.08.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetskoj javnosti pokazujemo pravo stanje na terenu, a Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica ne mogu biti samo turističke atrakcije, opominje Boris Malagurski

Foto: youtube.com/Boris Malagurski
Boris Malagurski

ALBANSKI EKSTREMISTI

- Ohrabruje činjenica da nam je oko filma nesebično pomoglo mnogo ljudi. To dokazuje da možemo biti ujedinjeni, da smo svesni važnosti teme i spremni na zajedničku borbu da očuvamo ono što je naš doprinos svetskoj civilizaciji - kaže Boris Malagurski, reditelj i producent filma.

"Kosovo: Momenat u civilizaciji" je u fazi montaže, scenario je napisao mladi diplomirani teolog Miloš Ninković, a direktor fotografije je Mladen Janković. 

- Očekujemo predlog kompozitora, kako bi ovu priču pratila i originalna muzika. Inače, film je sniman na engleskom jeziku i trajaće 45 minuta, a zainteresovao je i one kojima tema nije ni bliska ni poznata. A naš je upravo cilj da svetskoj javnosti predstavimo našu kulturnu baštinu i zašto ona mora da ostane baština Srbije, kao i da objasnimo ko je ugrožava i pokažemo stanje na terenu - ostatke UČK i albanske ekstremiste koji je sistematski uništavaju - navodi Malagurski .

Kroz priču o srpskim svetinjama vodi Stefan Popović, čuveni australijski novinar i umetnik, koji kazuje sećanja iz detinjstva, upoređujući ga sa sadašnjim stanjem stvari.

BRISANJE SRPSKIH TRAGOVA

- Od 1999. do danas više od 150 crkava i manastira su uništili albanski ekstremisti. Motiv za ovo uništenje jeste potreba da se uništi svaki trag srpske etničke grupe sa ove teritorije iz političkih razloga, jer albanski političari sa Kosova pokušavaju da stvore etnički čistu državu - navodi Popović u filmu.

Autori filma ponavljaju važnost da svetska javnost shvati opasnost kad predstavnici takozvane republike Kosovo "te građevine predstavljaju kao turističke atrakcije". 

- One ne mogu biti samo to, one treba da budu žive, da učestvuju u životima ljudi i čuvaju našu baštinu. Stoga, želimo da na originalan, istinit, pitak i profesionalan način predstavimo i promovišemo značaj toga da Dečani, Pećka patrijaršija, Crkva Bogorodice Ljeviške i Gračanica zadrže svoj aktuelni identitet izvorišta srpske kulture i ostanu pod zaštitom Uneska kao deo srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji - zaključuje Malagurski.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading