Emir Kusturica, reditelj i osnivač festivala Kustendorf: Živimo u blatu društva spektakla

Autor:

Zabava

26.12.2019

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živeći u vremenu kada kapitalizam doživljava svoj vrhunac, mi postajemo deca Holivuda. Mi smo na raskrsnici, gde će, nažalost, iščeznuti film koji smo voleli.

RepublikaFoto: Tanjug/M.RISOVIĆ
Emir Kusturica

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg 13. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, koji će biti održan od 13. do 18. januara u Drvengradu na Mokroj gori.

Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 ostvarenje mladih režisera iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske. O najboljima će odlučivati Paolo Virci, italijanski reditelj, pisac i producent, Tonino Benakvista, francuski pisac i scenarista, i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Kusturica: Primetili ste da je sve manje važno ko režira film, da je najvažnije da se on desi i koja zvezda u njemu igra

RepublikaFoto: Tanjug
Emir Kusturica

U ČAST REDITELJA

Reditelj i osnivač festivala Emir Kusturica ističe da će 13. Kustendorf biti u čast reditelja koji su u kriznom periodu.

- Živimo u blatu društva spektakla, zaraženi Holivudom, ne samo na filmu, ne samo mi već čitav svet. U toj raskoši različitosti mi još uvek prepoznajemo da postoje reditelji koji, nažalost, nisu dugovečni jer žive u okolnostima koje su takve da svedoče nestanku autora. Živeći u vremenu kada kapitalizam doživljava svoj vrhunac, mi postajemo deca Holivuda. Mi smo na raskrsnici, gde će, nažalost, iščeznuti film koji smo voleli. Sve zbog prilagođavanja uslova tržištu, reditelji gube svoju funkciju. Primetili ste da je sve manje važno ko režira film, da je najvažnije da se on desi i koja zvezda u njemu igra. Imamo najprostije režirane filmove, bazirane na tim zapletima koje smo mi devedesetih izbegavali - navodi Kusturica.

Međutim, prema njegovom mišljenju, to ne znači da ne postoje dobri autori.

13. Kustendorf biće održan od 13. do 18. januara u Drvengradu

Foto: beograd.rs

Dejan Petrović i Love Hunters

Svake večeri, nakon projekcija i radionica koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život Kustendorfa. Gosti Kustendorfa uživaće u nastupima ruske pop-folk-rok grupe The Hatters, sastava iz Severne Makedonije Džambo Aguševi orkestar, zatim francusko-rumunsko-poljskog sastava Click Here, kao i u svirkama srpskih bendova - Dejan Petrović Big bend i Love Hunters.

Novi autori

Kustendorf predstavlja i tri nova filmska umetnika, Milenu Grujić iz Srbije sa filmom "A. S. (25)", Migela Anhela Mouleta iz Perua sa filmom "Svi smo mi mornari", kao i Ivana Markovića i Vua Linfenga sa filmom "Od sutra počinjem da", koji je snimljen u koprodukciji Srbije, Kine i Nemačke. U okviru pratećeg programa biće predstavljeno i ostvarenje rediteljke Ivane Mladenović "Ivana Grozna".

UŽE KOJE STEŽE

- Sve je kao i u političkom životu - važne teme su marginalizovane na najprostiji način. Svakim klikom mi produžavamo uže o koje će nas obesiti ili o koje ćemo se obesiti. Umetnik u društvu više nema funkciju koju je nekad imao - ako se ne uključi u partiju - smatra Kusturica.

Zato se, kako kaže, okreću rediteljima, te će u okviru programa "Savremene tendencije" biti prikazan pobednik kanskog programa "Izvestan pogled", film "Nevidljivi život" reditelja Karima Ajnuza, kao i dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu film "Sinonimi" reditelja Nadava Lapida. Reditelj Diao Jinan predstaviće "Jezero divljih gusaka", "Živeti, pevati" predstaviće Džoni Ma, a biće prikazani i filmovi "Sin" u režiji Mehdija Barsaouija i "Umrećeš u dvadesetoj" Amžada Abu Alala. Ovi reditelji biće gosti festivala i održaće majstorske radionice.

Retrospektiva velikana biće posvećena reditelju Puriši Đorđeviću kroz njegove filmove "San", "Jutro", "Podne" i "Kros kontri", kao i italijanskom reditelju Paolo Virciju.

Festival organizuje produkcijska kuća "Rasta internešnel" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading