Preminuo Ljubomir Ubavkić Pendula

Autor: J. V.

Zabava

20.10.2017

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubomir Ubavkić Pendula preminuo je u 86. godini u Kragujevcu, saopštili su danas iz Knjaževskog srpskog teatra u Kragujevcu.

 

 

Ubavkić je bio jedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca, dugogodišnji prvak drame umetničkog ansambla Teatra "Joakim Vujić", kao i popularni komičar.

Ubavkić je rođen 13. januara 1931. u Otočcu, u Lici, u  staroj Jugoslaviji - kraljevini, gde mu je otac službovao kao oficir.

Kao dete došao je u Kragujevac i prve glumačke korake napravio u sanduku maminog klavira, a kasnije ih je nastavio u Dramskoj sekciji kragujevačke Druge muške gimnazije, OKUD-u "Sreta Mladenović" i Dramskom studiju Doma omladine.

Tu ga je pre više od šest decenija zapazio tadašnji istaknuti kragujevački glumac Stevan Mišić Ceca.

 

 


Na daskama koje "život znače" Ljubomir Ubavkić Pendula odigrao je preko 300 uloga.

Osim na domaćim pozorišnim scenama igrao je i na pozornicama Austrije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Poljske, Švajcarske, Amerike i Kanade, i ostvario značajne role u televizijskim serijama i TV komedijama kao što su: "Jovan i Jovanka", "Glumac je glumac", "Otpisani", "Povratak otpisanih", "Više od igre", "Levaci", "Vruć vetar", "Budilnik"...

Igrao je podjednako uspešno Steriju i Boru Stankovića, Stevana Sremca i Aleksandra Popovića, Branka Ćopića i Dušana Kovačevića, Gogolja i Ljubomira Simovića, Molijera i Mrožeka, Maksima Gorkog...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading