Podrška Filmskog centra Srbije projektima sa nacionalnom tematikom "Žetva", "Heroji Halijarda" i "Djeca Kozare" svedočanstva o srpskom herojstvu i stradanju!

Autor: D.S.

Zabava

24.07.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmovi "Žetva" Pola Kampfa, "Heroji Halijarda" Radoša Bajića i "Djeca Kozare" Lordana Zafranovića su najznačajniji, ali i najbolniji projekti koje je komisija FCS u sastavu Predraga Gage Antonijevića, Igora Bojovića, Ivana Karla, Biljane Srbljanović i Jugoslava Pantelića odlučila da podrži na ovogodišnjem konkursu za film sa nacionalnom temom.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Radoš Bajić

Ove bolne priče koje je podržao i Upravni odbor FCS nadomestiće ozbiljan deficit nacionalnih filmova, vezanih za različite istorijske događaje koji govore o srpskom herojstvu i stradanju, posebno u novijoj istoriji.

Možda i najbolniju temu o mučenju žrtava i ilegalnoj trgovini ljudskim organima otvoriće i ispričati kroz oko kamere američki reditelj, scenarista i producent Pol Kampf u filmu "Žetva", koji je zasnovan na istinitom romanu Veselina Dželetovića "Srpsko srce Johanovo", u kome su opisani zločini koji su se dešavali nad našim stanovništvom na Kosovu.

Jelena Trivan: FCS je jasno predočeno da je reč o istinitoj priči koja govori o stradanju dečaka kome su oduzeti organi

Film "Žetva", koji oslikava život bogatog Nemca kome je presađeno srce u Žutoj kući i koji nakon transplatacije sanja nepoznate predele i plavookog dečaka, a potom odlazi na Kosovo u potrazi za odgovorima, FCS je podržao sa 40 miliona dinara.

- To je, nažalost, manji deo sredstava potrebnih za snimanje ovakvog filma, ali je budžet FCS smanjen, pa je to bilo najviše što je bilo moguće. "Žetva" je prvi srpski film o Žutoj kući, koji će se raditi u saradnji sa američkim producentima kako bi se dalje od lokalnih okvira prikazala istina o zločinima nad Srbima. Scenario Pola Kampfa je predstavljen komisiji i jasno je predočeno da je reč o istinitoj priči koja govori o stradanju dečaka kome su oduzeti organi i o međunarodnoj trgovini organa koja se odvijala pod pokroviteljstvom OVK. Kako je reč o projektu koji je tek dobio podršku i nije započet, ostaje nada da će producenti uspeti da ostvare zamišljeno - rekla je Jelena Trivan, predsednica UO FCS, za naš list i istakla da je u konkursnoj dokumentaciji navedeno da će se pregovori voditi sa Harvijem Kajtelom i Milošem Bikovićem za glavne uloge.

Radoš Bajić: Operacija "Halijard" spada u red najsvetlijih primera istinskog razumevanja i prijateljstva američkog i srpskog naroda

Film "Heroji Halijarda" inspirisan je najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja avijatičara u istoriji svetskog vazduhoplovstva scenariste i reditelja Radoša Bajića, u produkciji ugledne producentske kuće Contrast Studios, dobio je najveću podršku FCS.

Radi se o velikom podvigu srpskog naroda koji je u leto 1944. godine sa improvizovanog aerodroma na Galovića polju u selu Pranjani podno Ravne gore, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, na čijem čelu je bio đeneral Draža Mihailović, spasio i poslao u slobodu preko pet stotina američkih i engleskih avijatičara.

- Naš projekat je inspirisan veličanstvenim istorijskim događajem u završnici Drugog svetskog rata kada je srpski narod, kao mnogo puta u istoriji, bio ostavljen na cedilu. Po svojoj plemenitosti, solidarnosti, dobročinstvu i čovekoljublju on je najbolje svedočanstvo humanosti, žrtvovanja i prijateljstva srpskog i američkog naroda. Bez obzira što su u bliskoj prošlosti odnosi između SAD i Srbije imali teška iskušenja, što smo 1999. godine bili zastrašujuće bombardovani od najveće sile sveta, kako je u logoru Jasenovac 1984. godine rekao tadašnji srpski Patrijarh German: "Da zaboravimo, ne možemo, ali da praštamo, moramo" - ističe autor projekta, proslavljeni glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić.

Bajić je istakao da veličanstvena operacija pod kodnim imenom "Halijard" spada u red najsvetlijih primera istinskog razumevanja i prijateljstva američkog i srpskog naroda i da veruje da taj primer treba da sledimo.

- Naš projekat će biti apoteoza tom događaju, ali i uzbudljiva filmska priča o herojstvu, ispričana kroz lične drame pojedinaca u vrtlogu dramatičnih zbivanja u poslednjem činu ratne kataklizme. Podrška koju smo dobili od Filmskog centra i Fonda Vojvodine je značajna, ali, nažalost, predstavlja tek jednu četvrtinu potrebnog budžeta da bi se na potrebnom profesionalnom i umetničkom nivou realizovao ovaj zahtevni projekat - zaključio je autor projekta, kome su kao koscenaristi na scenariju sarađivali Dušan Kovačević, Đorđe Milosavljević i Strahinja Madžarević.

Podsećanje na žrtve Jasenovca

Podrška Filmskog centra Srbije i "Djeci Kozare"

Finansijsku podršku Filmskog centra Srbije od 30 miliona dinara dobio je i film "Djeca Kozare" reditelja Lordana Zafranovića, po scenariju Arsena Diklića, koji govori o Jasenovcu i stradanju srpske dece u doba NDH tokom Drugog svetskog rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Nada

25.07.2020 12:55

Prica o herojstvu naseg naroda i operaciji Halijard je deo nase istorije, i svaka cast Radosu Bajicu sto zeli da jednu takvu pricu pretvori u film i isprica! Taj dogadjaj po svojoj plemenitosti, solidarnosti, dobrocinstvu i covekoljublju je nesto cega svi treba da se setimo, i sta znaci biti covek pa cak u bezumlju rata

Svetislav

25.07.2020 13:28

Ovake price nam fale, toliko cesto je mrznja u fokusu svega, cak i kad nema ratova.. Nije lako biti covek, posebno u ludilu rata, i zato ova prica nosi najdivniju sliku toga da humanost i nada uvek mogu da prezive, veliko BRAVO ZA RADOSA

Vuk

27.07.2020 10:23

Sjajno! Treba da budemo ponosni na veliki poduhvat naseg naroda u istoriji, punog srca dajem podrsku za Radosa i novi film!

Šone

27.07.2020 17:07

Bravo za ideju! Bravo za hrabrost! Svakako bitna tema da se opiše i obradi.