Ekranizacija najznačajnije bitke u Posavini: Počelo snimanje filma "Koridor 92"!

Autor:

Zabava

06.07.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Rumi je počela druga faza snimanja dokumentarno-igranog filma "Koridor 92", koji je zasnovan na ispovesti 80 preživelih boraca s Koridora. Vojna operacija "Koridor" trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine. U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1.918 boraca.

RepublikaFoto: Igor Salinger
Slađana Zarić

To nije samo priča o vojnoj operaciji i povezivanju istočnog dela sa zapadnim delom Republike Srpske već je priča i o velikom stradanju srpskog naroda, kaže autorka filma Slađana Zarić.

Bitka poznata i kao "Put života" bila je najveća operacija Vojske Republike Srpske sprovedena tokom rata u Bosni i Hercegovini protiv Hrvatskog veća odbrane i Hrvatske vojske u Bosanskoj Posavini.

- To je vremenski period kad se tadašnjoj Jugoslaviji uvode sankcije zbog učešća JNA u ratu u Bosni, dok u istom tom trenutku regularne trupe hrvatske vojske stižu do Doboja, uzimaju celu Posavinu, stavljaju Banja Luku u okruženje i to niko ne dovodi u pitanje. To nije samo priča o vojnoj operaciji i povezivanju istočnog dela sa zapadnim delom Republike Srpske već je priča i o velikom stradanju srpskog naroda - kaže autorka filma Slađana Zarić i naglašava da je za Srbe u Republici Srpskoj to bila bitka biti ili ne biti jer da nisu probili "Put života", kako nazivaju taj koridor, vezu sa istočnim delom i vezu sa Srbijom, taj narod ne bi opstao.

Te 1992. cela banjalučka regija, pa sve do Knina, Benkovca i Obrovca, sa više od milion i po Srba, bila je u okruženju. U zdravstvenim ustanovama ponestajalo je lekova i sanitetskog materijala. Najkritičnije stanje bilo je u banjalučkom porodilištu.

RepublikaFoto: e-stock/Peter Alex
Vuk Kostić

- U tom trenutku u Banja Luci nema struje 42 dana, ponestaje hrane, a u banjalučkoj bolnici umiru pacijenti na dijalizi. Okidač za probijanje koridora je smrt čak 12 beba, koje su umrle zbog nedostatka kiseonika - kaže autorka filma i naglašava da većina građana u Srbiji ne zna šta se tačno dešavalo na tim prostorima jer u gomili dnevnih informacija koje su dobijali nisu imali priliku da sagledaju celinu i objektivnost događaja.

Priča Slađane Zarić o dešavanjima u Posavini na početku rata 1992. godine zasnovana je na ispovestima 80 boraca s Koridora. To je priča o običnom čoveku, vojniku Vojske Republike Srpske, koji je tih dana išao da brani svoji svoju zemlju.

- Fascinirao me je moral s kojim su odlazili u tu bitku. Kažu da se to nikad više nije ponovilo, to kako su ti vojnici odlazili u borbu - kaže Zarićeva, koja naglašava da joj je jedan od ciljeva za stvaranje ovakvih filmova i da srpska deca ne bi učila svoju istoriju iz američkih filmova.

Slađana Zarić je, pored ispovesti srpskih boraca, za stvaranje dokumentarca koristila i izvore iz Hrvatske.

Za uloge boraca angažovani su glumci iz Srbije i Republike Srpske. Pored svedoka, igraće i Vuk Kostić, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Ljubiša Savanović...

Film autorke Slađane Zarić realizuje se u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Televizije Republike Srpske i Vojnofilmskog centra "Zastava film".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading