KOPLJE SUDBINE TRAŽILA HIMLEROVA PARAVOJSKA!

Autor:

Zabava

01.11.2017

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se epizode "Senki nad Balkanom" ne mogu listati kao udžbenik, nesumnjivo je da su Dragan Bjelogrlić i ekipa naterali i neke loše đake da počnu da prelistavaju istorijske članke. Scenaristi maštu nisu sputavali kada je u pitanju blago Romanovih, ali koliko je realno da je makar deo carskih regalija došao na ove prostore?

RepublikaFoto: youtube.com/CobraFilmOfficial
Koplje sudbine tražila Himlerova paravojska

BLAGO U JASTUČNICAMA

- Čudna je sudbina tog blaga. Mnogo se spekuliše, nagađa, ispredaju priče i legende, a to raspiruje maštu. Podsetiću vas da je 2009. čuvena aukcijska kuća "Sotbi" prodala jedan deo blaga Romanovih za basnoslovnu sumu od sedam miliona funti. Kako su se te dragocenosti našle tamo? Navodno je velika vojvotkinja Marija Pavlovna 1917. sve to strpala u jastučnice ili čaršave i predala švedskoj ambasadi u Sankt Peterburgu. Mislim da je realno da je po dolasku Vrangela i njegovih u kraljevinu SHS došao i deo tog blaga, šta i koliko, to ne znamo. Mi imamo svoju teoriju u seriji, ali ćete morati da sačekate da to odgledate - oprezno odgovara Dejan Stojiljković, pisac i jedan od scenarista serije.

Druga epizoda ostavila nas je razrogačenih očiju dok smo čekali razrešenje razgovora Gabrijela Mahta i grofa Rajačkog o misterioznom predmetu koji se volšebno pojavio u Beogradu, a njegova važnost je tolika da mu se ni ime ne izgovara. Tek na kraju epizode inspektor Tane slučajno pronalazi tajni pretinac i u ruke uzima sečivo koje bi samo i jedino moglo da bude Longinovo koplje sudbine.

HITLER I ORIGINAL

Priča o potrazi Hitlerovih specijalnih odreda za kopljem kojim je proboden Isus na krstu, a koji predstavlja jednu od najvećih hrišćanskih svetinja okosnica je i Stojiljkovićevog velikog hit romana "Konstantinovo raskršće".

- Jedan mali deo priče iz "Konstantinovog raskršća" se javlja i u prvoj sezoni, vezano upravo za blago ruskih careva koje su između ostalog činile relikvije donete iz Konstantinopolja nakon pada Vizantije 1453. Rusko carstvo se smatralo za direktnog naslednika Romejskog carstva i u tom smislu je baštinilo deo tog Konstantinovog blaga. Što se tiče Hitlera i Longinovog koplja, on je po aneksiji Austrije odmah došao u Beč i prigrabio koplje. Kasnije će za njim tragati i general Paton - kaže Stojiljković.

Interesantno, skreće nam pažnju pisac, jeste to da je Hitler mislio da je verzija koplja koja je bila u Beču original, dok je Himler sumnjao u to, pa je zato svoje ljude iz SS Anenerbea slao da ga traže.

- Pripadnici te okultne paravojne organizacije bili su i ovde, u Srbiji, to je dokumentovana istorijska činjenica i na nju je naročito obratila pažnju kanadska istoričarka Heder Pringl, koja je to i dokazala - zaključuje scenarista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading