ZAPAD NAS SE PLAŠI JER DRŽIMO DO SEBE: Popularni ruski glumac o "Senkama" i ljubavi prema Srbiji

Autor:

Zabava

06.01.2018

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Senke nad Balkanom" podsetile su nas na još jedan težak period naše prošlosti. Pod jednim krovom živela je zavađena porodica balkanskih naroda, a ruski migranti pod naletom boljševika pokušali su tu da pronađu svoj mir.Varnice su bile neizbežne, a Nikolaj Šestak u ulozi Aljoše zakotrljao je to čvornovato klupko još u prvoj epizodi serije, koja će u Rusiji biti emitovana od sredine januara. Jedan od najpopularnijih ruskih mladih glumaca za Srpski telegraf počinje razgovor o Srbiji, gde je letos prvi put boravio.

RepublikaFoto: Aleksandar Letić
Nikolaj Šestak kao Aljoša!

- Znao sam za Srbiju, ali o periodu od Drugog svetskog rata, naročito o genocidu nad Srbima. Naravno, i za jugoslovenski rat. Sve pre toga znao sam tek da su tokom Belog egzodusa hiljade belogardejaca boravili u Srbiji.

  • Potomci belogardejaca burno su reagovali na predstavu Kozaka. Kako vi na to gledate?

- Pitanje da li su se belogardejci mogli ponašati ovako ili onako, da li su mogli da se pokaju ili ne treba ostaviti istoričarima. Jedno znam - postoji ljudski faktor koji se ne da kontrolisati. Postoji milion razloga i okolnosti koje utiču na to što činimo, ko god da smo i čega god da se pridržavamo. Moj posao je drukčiji. Mnogo me više zanima da razumem zašto bi jedan beli oficir koji je dao zakletvu caru učinio

RepublikaFoto: Aleksandar Letić
Nikolaj Šestak

tako nešto. Šta je njegov motiv?

NaslovImate hrabre ljude, devojke su božanstvene, a posebno je očigledno da nema nagoveštaja modernih istopolnih trendova

  • A kakav je vaš Aljoša?

- Sva njegova vera se skrhala. On je poput proteranog psa. Okolnosti su ga odvojile od otadžbine i porodice, sam je u stranoj zemlji. Šta dalje? Služiti nekada slavnoj, poraženoj armiji - u ime čega?! Ako ima boga, zašto je tako nepravedan? Šta ako su boljševici u pravu i boga nema? Sva ta pitanja more mladog Aljošu, koji onako zbunjen traži pravdu. Iznenada svetlost obasjava njegov život i daje mu boje koje nije ni sanjao. Ljubav! Rađa se nada da sve može biti dobro, ali njegov um je sada zasenjen ljubavlju prema ženi udatoj za bogataša. Šta takva žena da radi sa ubogim oficirom koji živi u kasarni? Zato on reši da se na brzinu obogati i krade veliko bogatstvo. Ubistvo sveštenika bilo je nesrećan slučaj. U ime ljubavi počinio je užasan čin i bio kažnjen. Pravdu je upoznao pred licem smrti. Dakle, ljubav istovremeno može biti blaženstvo, ali može i dovesti do strašnih posledica.

  • Kakvu reakciju ruske publike očekujete?

- Samo želim da vidim u Rusiji dobar, pošten srpski film. Čak i ako neko ne zna ništa o Srbiji, biće zaintrigiran, želeće da je poseti - jer je lepa! Voleo bih da radim na više zajedničkih projekata.

  • Šta je sačuvalo bratstvo naših naroda do danas?

- Znam samo - hodam Srbijom i dobro mi je. Govorim sa Srbinom i osećam da tog čoveka znam čitav život. Kako to da objasnim? Tri sedmice sam bio u Beogradu i osim jezika, nisam pronašao neke razlike među nama. Sećam se prvog utiska: ljudi su neverovatno hrabri, devojke su božanstveno lepe. Posebno je očigledno da je čovek muškarac, a žena žena, bez nagoveštaja modernih istopolnih trendova.

RepublikaFoto: Aleksandar Letić
Nikolaj Šestak
  • A kada ste se u Srbiji osećali kako kod kuće?

- Čim sam prvi put došao! Rođen sam i odrastao u Letoniji, u glavnom gradu Rigi. Riga i Beograd su ponekad vrlo slični. U pauzi između dve pucnjave šetao sam Beogradom i na momente osećao kao da šetam svojim rodnim gradom. Odmah sam se zaljubio!

  • Zapad Srbiju naziva Malom Rusijom. Otkud ta netrpeljivost prema Slovenima?

- Ne verujem da mrze i Rusiju i Srbiju. Možda se plaše? Možda jer držimo do svog mišljenja i stavova. Iskreno, ne volim tu političku gužvu. To je borba ambicija, bitka za resurse i teritoriju. Priroda nije napravila granicu, čovek ju je izmislio. Zbog toga pati. Sada pogotovo ne treba govoriti o mržnji. Treba da budemo prijatelji, ujedinjeni. Moramo upregnuti snage i pažnju ka nauci. Mnoga pitanja ostaju bez odgovora, hajde da ih tražimo zajedno. Pogledajte našu planetu iz svemira - lopta koja visi u bezgraničnom univerzumu. Štite nas samo mali sloj atmosfere i magnetno polje. Živimo na tankim tektonskim pločama, okruženi okeanima i morima. Pod nogama nam je užarena lopta koja je, ako najednom dođe u loše raspoloženje, sposobna da izbije i uništi sav život. Možda nam ne trebaju etničke mržnje i ratovi? Već smo u žalosnom stanju.

RepublikaFoto: Aleksandar Letić
Nikolaj Šestak
  • Božić je, pa do kojih tradicija držite?

- Verovatno kao i svi. Verujem u čuda i zamišljam želje. Radim to od kada sam bio dete iako se ne ostvaruju baš sve. Ne gubim nadu, i ovoga puta to radim!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading