Bliži se Kustendorf!

Autor:

Zabava

10.01.2018

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Mećavniku će od 16. do 21. januara biti održan 11. Kustendorf, a osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica ističe da je sav smisao Kustendorfa uporište protiv industrije jeftine zabave i da je to kriterijum selekcije studentskih filmova. Po tom ključu Kusta bira i svoje glavne goste, a ovoga puta na Mokru goru dolaze Paolo Sorentino, reditelj jedne od najkontroverznijih serija prošle godine "Mladi papa". Uz njega je i dobitnik kanske Zlatne palme Ruben Ostlund, kojem će biti uručena nagrada za životno delo. Od domaćih superstarova, novinari se nadaju Aleksandru Berčeku čiju reviju filmova će posetioci festivala moći da pogledaju.

Foto: Tanjug
Emir Kusturica

Ministar kulture, Vladan Vukosavljević uporedio je Kusturicu sa likom iz Andrićeve priče, Stojanom Hajdukom.

-Zarobljen u kuli, on prkosi i duri se na pozive Turaka. Turci su ovde metafora za industriju zabave i trivijalno shvatanje kulture - kazao je Vukosavljević.

Reditelju se ovo poređenje dopalo, ali je istakao i da je saznao da je reč "hajduk" mađarskog porekla, a on je, kako kaže, često bio u poziciji da daje sopstveni DNK na analizu...

-Moj je život hajdučija, ali robinhudovskog tipa. Od nedođije gde su se ljudi molili da im ne pukne guma, napravio sam destinaciju. A ta destinacija nije novog sveta gde se preko kartica mlate pare, već sa dobrom namerom. Sve što sam stekao lično, napravio sam svačijim dobrom - kazao je Kusturica.

Ministarstvo kulture i informisanja ove godine je za međunarodni filmski festival koji okuplja zvezde i mlade stvaraoce sa raznih krajeva sveta izdvojilo 25 miliona dinara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading