"GOVORILI SU DA SAMO PREKO MRTVIH MOGU NA OVU SCENU"

Autor:

Zabava

19.01.2018

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danica Maksimović najavila je dolazak u bife Narodnog pozorišta smehom u visokim tonovima. Upravo je stigla sa jedne od produženih proba za Nušićevu "Ožalošćenu porodicu" koju režira Jagoš Marković, a kao bonus je na razgovor sa Srpskim telegrafom povela i lik kojem udahnjuje život, bujnu i bučnu Sarku. Kada Sarka odluta iz razgovora, Danica je prizove milozvučnim glasom, šireći ruke i zabacujući kosu.

RepublikaFoto: Narodnopozorište.rs
Danica Maksimović

MISLITE KAO PACOVI

Ne računajući jedno "uskakanje" u "Boru Šnajdera" i ulogu koju je spremila u neprospavanoj noći, te nekoliko priredbi, ovo je prvi put da se glumica pojavljuje na sceni nacionalnog teatra. Danica je zbog toga zahvalna Jagošu Markoviću, sa kojim su, kaže, probe izuzetno emotivne, a glumačka duša osetljiva kao u deteta.

RepublikaFoto: Narodnopozorište.rs
Narodno pozorište

- Bilo je poziva reditelja, ali su neki članovi tadašnjih upravnih odbora govorili: "Preko mene mrtve". Šta ja znam, možda se neko i plaši da vas pusti da stanete i pokažete ko ste i šta ste. Sujeta je neverovatna stvar! - kaže Maksimovićeva.

Kada je Nušić pisao komad, ta vrsta i mera pritvornosti porodice koja po potrebi "obožava" pokojnika bila je incident. Proslavljena glumica ipak misli da su se ljudi tada samo bolje suzdržavali, a pisac je bio dovoljno lucidan da sve nasluti.

RepublikaFoto: Narodnopozorište.rs
Danica Maksimović

- Danas je to bahato i otvoreno. Zato nam Jagoš kaže: "Mislite brzo kao pacovi koji grabe i glože se, rasparčavaju..." Ja ih lovim u krađi, a oni se potom i udruže u zlu, pa pompezno, blaženo doručkuju zajedno, cela familija u ljubavi... - gotovo šapuće Danica i izdvaja delove dijaloga.

Iako se oko pokojnika često napravi čitav vašar taštine, glumica veruje da se među takvima ipak pojavi neko zrnce stida.

- Svako od nas nosi opomenu nekog časnog pretka o kojem su nam pričali. Niko od nas nije odrastao verujući da je život bez skrupula dobar. To steknemo u čoporu, onog trenutka kad kažemo: "Vidi njega, što ne bih mogao i ja!?" - upozorava ona i dodaje da će se sigurno dete u nama pobuniti kada smo loši, samo je pitanje ko sebe osluškuje.

RepublikaFoto: Narodnopozorište.rs
Narodno pozorište

Za razliku od likova u predstavi, ona nije spremna da pravi kompromise u umetnosti, ali ni one koji bi joj doneli ličnu dobit. Zato je, kaže, stekla i renome opasnice, a zapravo samo govori ono što joj je na srcu.

- Kada igram negativce, iskreno se uplašim šta iščeprkam iz sebe. Šta je to što rađa zlo, šta ljude nagoni da truju, spletkare? Tako i sa Sarkom. Ona neće biti komična, ne krije da voli život, da je imala dva muža, svako bi da je pipne i štipne, a ona je prava lavica i ne da na sebe. Jer je sama! - objašnjava Danica.

Glumica napominje da nas se "Ožalošćena porodica" tiče jer priča o tome kako opstati kad na sebe nabaciš sjajno perje, da sve pršti, a duša ti se raspada. Nameće se onda da li je moguće da je crna hronika u pravu i da smo stvarno toliko loši?

RepublikaFoto: Narodnopozorište.rs
Narodno pozorište

OPOMENA PREDAKA

- Oguglaju ljudi, naša stvarnost izvlači najgore u čoveku. Pogledajte rijalitije, karaktere, deformisana lica, bes koji unakažava... Kada pogledam kako se bagateliše kultura, ne mogu da krivim mlade, na prvom mestu svog sina, koji već 10 godina živi i radi u inostranstvu. Rad sa našim glumcima, posebno sa njegovom generacijom, uvek ga raduje i inspiriše, ali sa dozom brige i tuge zbog društva koje kao da ne čuva svoje nasleđe - iskrena je Danica i dodaje da je to veliki greh društva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading