ON JE GLUVI PAPA KOJI JE NASMEJAO SRBIJU

Autor:

Zabava

14.03.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumac Ranko Kovačević je dokaz da male uloge ne postoje. Njegovu karijeru obeležili su sporedni likovi, ali njegova filmografija otkriva da se iza njih krije prava glumčina. Od "Uzavrelog grada" Veljka Bulajića, "Kamiondžija" Gordana Mihića ili "Otpisanih" Ace Đorđevića, Kovačević je ostavio svoj pečat u kultnim delima. U nedelju uveče je u petoj epizodi serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" i od najvećih kritizera izmamio osmeh odobravanja za ulogu pape Celestina Trećeg.

Foto: printscreen/rts
Ranko Kovačević

PAPA KAO PANTELIJA

 

Mnogi ga porede sa likom Pantelije iz "Maratonaca", koji je bez reči i epizodnom ulogom ušao u urbanu legendu, a papin feler gluvoća na jedno uvo sigurno će biti replika za mnoge prilike i za mnogo godina.

Kovačević, 84-godišnji Sarajlija, za Srpski telegraf kaže da mu je uloga pape Celestina bila intrigantna i da je podrobno iščitavao sudbinu ovog katoličkog velikodostojnika.

- Uloga je efektna, ali mi je žao što je prepolovljena. Da li u montaži ili kako, najbolji deo njegove priče je isečen. Znao sam da je uloga mala, ali ja sam starog kova i kako su me učili da male uloge ne postoje, ja sam se za nju pripremao čitajući o životu ovog pape. Želeo sam da uhvatim deo atmosfere, vremena, njegovog ideološkog pogleda na Srbe - ističe Kovačević. Glumac kaže i kako su ga mnogi prijatelji, kolege pa i familija zvali nakon nedeljne epizode kako bi mu preneli oduševljenje i čestitke. Kakav iskusan profesionalac je u pitanju, govori i činjenica da je scena snimljena jako brzo, pa je priča o utiscima sa snimanja veoma kratka.

- Vidite, to su sve mladi ljudi, brzi, pametni... Ja sam već dugo u penziji i već sam, pravo da vam kažem, i zaboravljen. Otišao sam tamo, napravili smo jednu probu, jedan dubl i odmah snimili. Svi su bili oduševljeni, sve je bilo savršeno - kaže rođeni Sarajlija, koji odavno živi u Beogradu.

SVAKO GA POZORIŠTE ZNA

Karijeru je započeo u pozorištu i, kako kaže, širom ondašnje velike Jugoslavije gotovo da nema većeg teatra na čiju scenu nije stupio.

- Često sam menjao pozorišta, išao od jednog do drugog. Bilo je dobro i to što je naša generacija glumaca radila mnogo filmskih koprodukcija. Radili smo sa Englezima, Nemcima, sa Italijanima... to bi nam uvek dobro došlo jer su glumačke plate uvek bile male - zaključuje Kovačević.

MOJ STAV

 

Kao što se dalo pretpostaviti, pojava Glogovca i Ćetkovića je unela mnogo u seriju, obojica su očigledno dali svoj maksimum uprkos ograničavajućim faktorima - površnom i na brzinu napisanom scenariju i rutinskoj, bezidejnoj režiji. Tako da se sad postavlja pitanje kako bi se tek razmahnuli i kakve glumačke kreacije bi to tek bile da im je dat dobar tekst i da je reditelj imao ambiciju da pravi nešto više od istorijske lekcije sa lepim kostimima. Serija se i dalje drži principa da u svakoj epizodi ima neki biser, u ovoj poslednjoj je to svakako gluvi papa, koji izgleda kao da je ispao iz "Hari Potera". I dalje je bez izražene dramske tenzije, i dalje je dosadno, ziheraški, i dalje ima nedopustivih faktografskih grešaka i nelogičnog preskakanja važnih događaja, ali ako ovako nastave, serija možda do kraja sezone postane i gledljiva. Ja seriju gledam jer mi je to posao, dosta se može naučiti iz tuđih grešaka, a "Nemanjići" su odličan primer kako ne treba raditi istorijsku seriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading