ODBROJAVANJE POČINJE: Završena obnova zgrade Narodnog muzeja

Autor:

Zabava

03.04.2018

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi građevinski radovi u Narodnom muzeju u Beogradu završeni su i prvi posetioci zgrade na Trgu republike očekuju se 28. juna, kada će imati priliku da vide stalnu postavku koja je pre 15 godina zatvorena za javnost zbog katastrofalnih uslova u zdanju.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Narodni muzej!

NEMA VIŠE BAJKI

Nakon višegodišnje agonije, počevši od nedostatka novca pa sve do izbora projekta obnove, ovog aprila su konačno završeni svi unutrašnji radovi, a osim fasade, zdanje podignuto 1903. sada ima i najsavremeniji sigurnosni sistem i tehnologiju kako bi se kulturno blago čuvalo i predstavljalo na dostojan način.

Srpski telegraf juče je imao priliku da obiđe obnovljenu zgradu našeg najstarijeg nacionalnog muzeja i uveri se da su u toku oni finiji, završni zanatski radovi. Stručnjaci užurbano rade na dekoraciji i pozlati u ulaznom delu zgrade, a veliki kristalni luster već sija punim sjajem.

Građevinski radnici predali ključeve i kustosi će u naredna tri meseca raditi na stalnoj postavci koju javnost nije videla 15 godina

- Čestitam svima koji su predano i u rokovima na impresivan način uradili posao za koji su bili zaduženi. Poslali smo snažnu poruku da možemo kad želimo da postignemo dobre rezultate. Građanima dugujemo izvinjenje, ali ostavimo prošlost za nama... Konačno možemo da kažemo da nećemo više slušati bajke o razlozima zašto Narodni muzej ne radi, očekujemo da vidimo impresivnu postavku na veliki srpski narodni praznik, na Vidovdan, kada će vrata muzeja biti otvorena posetiocima, a muzej krenuti u novi život - istakao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, tokom jučerašnjeg obilaska Narodnog muzeja.

 400.000

predmeta nalazi se u Narodnom muzeju

2003.

povučena stalna postavka zbog katastrofalnih uslova

11.000

 

kvadrata ima zgrada

4.500

kvadrata izložbenog prostora

VELIKO FINALE

Zaposlene u nacionalnom muzeju očekuje u naredna tri meseca mnogo posla - izrada i produkcija mobilijara, završetak radova na konzervaciji i restauraciji dela. Direktorka te ustanove Bojana Borić Brešković kaže da posle ogromnog posla sledi veliko finale i da će postavka biti na tri nivoa muzeja.

- U atrijumu će biti predstavljena naša arheološka zbirka, na prvom spratu materijalna kultura i umetnost, kao i umetnost 18. i 19. veka, dok posetioce na drugom spratu očekuje umetnost 20. veka i naša strana kolekcija koja decenijama nije viđena na jednom mestu - navodi Borić Breškovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading