ISTINA O ŽIVOTU I SUNOVRATU ZVEZDE NAŠEG ROKENROLA: Magi spas tražila u veri

Autor:

Zabava

11.05.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudbina Margite Stefanović može se objasniti epilepsijom i heroinom, ali neke postupke Magi duguje okultnim eksperimentima koje je obavljala sve dok se nije krstila.

Foto: printscreen/youtube.com
Margita Stefanović

Margita Stefanović - za nekog Magi, za nekog Maga, za nekog Magična, za nekog Muzika, za nekog Magija, za nekog Muza... najtužnija je beogradska umetnička sudbina... - ovim rečima Dušan Vesić zaokružuje knjigu o životu i sunovratu misteriozne Margite Stefanović, apsolutne sluhistkinje i klavijaturistkinje EKV. Promocija knjige "Magi - kao da je bila nekad" (izdanje "Lagune") biće 16. maja u SKC, a bitna razlika ovog naslova u odnosu na sve prethodne koji su se bavili blistavošću i tragedijom genijalnih umova koji su prošli kroz i činili kultni sastav je izostanak pompeznosti i lažnih svedočanstava. U njoj Magi priča o sebi kroz citate, intervjue, prijatelje, kolege i dnevnik koji je vodila.

OD RIBE DO KREATURE

 

Margita je preminula 2002. u 43. godini, a način na koji je živela i umrla predmet je kontroverznih tumačenja. Teško je naći i početak sunovrata, ali između stranica čitalac stiče utisak da su svi naizgled izolovani događaji iz njenog detinjstva vodili u sumornu budućnost i smrt u zaboravu, prljavštini i bolesti.

Magin talenat bio je očigledan od malih nogu. Naširoko je poznata priča da ju je majka ambiciozno forsirala da se posveti sviranju klavira, pa je dobila i poziv od moskovskog konzervatorijuma da nastavi školovanje. Iznenađujuće, baš ju je majka Danica sprečila da ode. Tu je moguće i koren njenog preteranog buntovništva, smatra autor.

- EKV je opstao kao Magina osveta majci zato što joj je nametnula visoke standarde, a onda joj nije dozvolila da ih ispuni. Posle toga nisu govorile - piše Vesić. Traumatizovana, nikada nije govorila o sebi, a heroin joj je bio beg od sebe. Ta 1977. bila je posebno traumatična za nju - ostala je bez čoveka koji je bio njena ljubavna fiksacija i njena umetnička fiksacija, ali i bez studija muzike.

Droga, orgije i sekta došle joj glave

 

- Neke njene postupke možemo i moramo objasniti epilepsijom, neke heroinom. Neke postupke Magi pak duguje svojim okultnim eksperimentima koje je obavljala kao članica reda OTO. Na ovaj ili onaj način, to je trajalo sve dok se nije krstila, 1995. - otkriva autor.

Dramatični su opisi kako su članovi sastava nakon gostovanja i svirki učestvovali u orgijama i prve vesti o sidi, koja je dijagnostikovana nekim članovima. Strepnje koje su ih morile obistinile su se kod svakog od njih.

Magi je u nekoliko navrata pokušavala da se "spusti". Užasavalo ju je izobličeno telo u kojem se odjednom probudila i od "najbolje ribe na svetu" postala kreatura sa desetinama kilograma viška. U jednom trenutku, piše Vesić, njena dnevna doza bila je pola grama heroina, tabla bensedina i pola litre čaja od maka.

POSLEDNJI CRTEŽ

 

Sam kraj Magi je dočekala nesvesna. Iz prihvatilišta doktora Grinvalda, kada joj je pozlilo, prebačena je na Urgentni centar. Tamo ju je neko prepoznao, pa su je brzo prebacili na Infektivnu kliniku na odeljenje VI. Nekoliko dana joj nije bilo traga jer su institucije tvrdile da nije kod njih. Doktor Grinvald sačuvao je Magine poslednje crteže: ranjeno srce, put bez ishodišta i dušu koja se odvaja od tela. Znala je šta je čeka. Za to što joj danas znamo grob treba zahvaliti tadašnjem upravniku Ateljea 212 Svetozaru Cvetkoviću, koji je regulisao sve troškove sahrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading