Moćan antidepresiv iz prirode! Ovaj začin bi trebalo da imate u svojoj kuhinji
IZVOR: Jovana Šipčić - 15.02.2020 | 04:14
U drevnim vremenima se šafran koristio kao lek protiv depresije, a danas se u medicinske svrhe upotrebljava još i za poboljšavanje cirkulacije, lečenje bolesti srca i krvnih sudova, prevenciju nastanka kancerogenih ćelija, lečenje kožnih bolesti... Ovu drevnu lekovitu biljku, koja važi za najskuplji začin na svetu, nazivaju još i kraljem začina.
Šafranov cvet poseduje mnoge lekovite antioksidanse, pigmente i alkaloide, koji doprinose njegovoj lekovitosti. Šafran se najčešće koristi u spremanju slatkiša i jela s pirinčem.
U Italiji njime začinjavaju rižoto, a Španci obogaćuju ukus svog tradicionalnog jela paelje.
*Kroketi od krompira
Sastojci:
- 500 g krompira
- celo jaje i žumance
- 40 g istruganog parmezana
- veza peršuna
- kugla mocarele
- 2 kašičice šafrana u prahu
- dl mleka
- ulje
- so, brašno i prezle za pohovanje
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, malo ohladite, oljuštite i ispasirajte da dobijete pire. Odmah dodajte parmezan, mocarelu isečenu na kockice, žumance, mešavinu šafrana i mleka, iseckani peršun, prstohvat soli i sve dobro promešajte. Dobijenu masu preručite na radnu površinu i sačekajte da se sasvim ohladi. Vlažnim rukama odvajajte komadiće veličine oraha i formirajte kuglice. Svaku uvaljajte u brašno, pa u umućeno jaje, na kraju u prezle i pržite na vrelom ulju. Ocedite i poređajte na poslužavnik. Krokete servirajte tople.
Foto: pixabay.com 100 grama šafrana sadrži
|
*Ćureće grudi u malteškom sosu
Sastojci:
- ćureće grudi bez kostiju
- 2 dl majoneza
- kašičica šafrana u prahu
- pomorandža
- maslinovo ulje
- so, biber i komadići kore od pomorandže za dekoraciju
Priprema:
Isecite filete ćurećih grudi i svaki po površini na nekoliko mesta plitko zasecite oštrim nožem. Posolite, pobiberite i pržite na dve kašike vrelog maslinovog ulja da meso porumeni sa obe strane. Prženo meso i ulje u kojem je prženo prebacite u pleh, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Za to vreme pomešajte majonez, šafran i sok pomorandže, dodajte istruganu pomorandžinu koru i snažno promešajte. Meso izvadite iz rerne, položite na poslužavnik, prelijte pripremljenim sosom i ukrasite komadićima kore od pomorandže.
*Slatke kuglice
Sastojci:
- 250 g sira
- 40 g šećera
- 150 g kokosovog brašna
- 50 g kakao praha i kašičica šafrana u prahu
Priprema:
Penasto umutite sir, dodajte šafran, šećer i 100 g kokosovog brašna i mesite da dobijete homogenu masu. Ostavite da odstoji u frižideru 60 minuta. Od ohlađene mase prstima formirajte kuglice. Jedan broj kuglica uvaljajte u kakao prah, a ostatak u preostalo kokosovo brašno, poređajte u dekorativne papirnate korpice i servirajte.