IPAK NIJE TRANSVESTIT, VEĆ IMA REDAK POREMEĆAJ KOJI JOJ DAJE SNAGU MUŠKARCA?! Bokserka o kojoj BRUJI čitava planeta poseduje DDS!


IZVOR: Republika - 01.08.2024 | 19:34


Da li će se naći pravedno rešenje?

Foto: Profimedia
IPAK NIJE TRANSVESTIT, VEĆ IMA REDAK POREMEĆAJ KOJI JOJ DAJE SNAGU MUŠKARCA?! Bokserka o kojoj BRUJI čitava planeta poseduje DDS!

Olimpijske igre u Parizu su donele niz kontroverznih situacija, a jedna od njih je i slučaj italijanske bokserke Anđele Karini. Ona je predala meč osmine finala Alžirki Iman Helif nakon samo 45 sekundi borbe, izrazivši sumnju u pol svoje protivnice.

Iako su mnogi odmah pretpostavili da je reč o transrodnoj osobi, istina je drugačija - Kelif se sumnjiči da ima DSD (Differences of Sex Development), retko stanje koje pogađa samo oko 1,7 odsto populacije.

Sportisti koji se suočavaju sa DSD-om se često susreću sa nizom problema, a jedan od njih je pitanje pravičnosti u sportu. Naime, osobe sa određenim tipovima DSD mogu imati fizičke karakteristike koje im pružaju takmičarsku prednost, što je dovelo do uspostavljanja pravila od strane Međunarodne atletske federacije (IAAF) i Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) kako bi se osigurala ravnopravnost u takmičenju. Pored toga, etika, ljudska prava i zdravstveni rizici su takođe glavna pitanja koja se postavljaju u ovakvim slučajevima.

Foto: Profimedia

Poražena Anđela

Jedan od najpoznatijih slučajeva sportiste sa DSD-om je južnoafrička trkačica Kaster Semenja, koja je bila primorana da uzima lekove kako bi smanjila nivo testosterona i mogla da se takmiči u određenim ženskim disciplinama.

Ova situacija je izazvala značajnu debatu o pravednosti, etici i ljudskim pravima u sportu, a Semenja je otvoreno govorila o zdravstvenim posledicama i psihičkom stresu koje je doživela zbog ovog zahteva.

Kaster Semenja nije jedina koja se suočila sa problemima zbog svog DSD-a. Njene koleginice trkačice Fransin Nijonsaba, Margaret Niairera Vambui, Kristina Mboma i Beatris Masilinnji takođe su bile proglašene nepodobnim za takmičenje zbog ovog stanja, što je dovelo do kontroverzi i pravnih bitaka.

Iako je ovakvih slučajeva bilo i ranije, svaki novi incident otvara nova pitanja o pravičnosti, etici i ljudskim pravima u sportu, a istovremeno postavlja izazove pred sportska tela i organizacije kako bi pronašli pravedno rešenje za sve učesnike.

BONUS VIDEO