SADA JE SVE JASNO: Brojke su neumoljive! "Orlovima" visi plasman u osminu finala, ali imaju i šanse za samu završnicu! (FOTO)


IZVOR: Vladimir Vorih - 19.06.2024 | 07:46


Odavno je rečeno da je statistika kao bikini. Mnogo toga pokaže, ali se opet ništa konkretno ne vidi.

Foto: Starsport
SADA JE SVE JASNO: Brojke su neumoljive! "Orlovima" visi plasman u osminu finala, ali imaju i šanse za samu završnicu! (FOTO)

Fudbalaska reprezentacija Srbije u premijernom meču ovogodišnjeg Evropskog prvenstva poražena j od selekcije Engleske minimalnim rezultatom 0:1, tako da će se kroz naredna dva meča boriti za željeni plasman u nokaut fazu takmičenja, osminu finala.

Sa velikim nestrpljenjem se iščekuje četvrtak 20. jun kada će "orlovi" sa početkom od 15 časova na velelepnom stadionu u Minhenu odmeriti snagu sa selekcijom Slovenije koja nakon prve takmičarske runde na svom kontu ima jdan bod, s obzirom da su remizirali sa Dancima rezultatom 1:1.

Fudbalski analitičari i statističari s platforme "Football Meets Data" izračunali su kakve su šanse svih nacionalnih selekcija nakon prvog kola, a interesantno je napimenuti da se pulenima selektora Dragana Stojkovića daju i izvesne šanse da se nađu na završnoj smotri 14. jula. Šanse jesu male, ali ipak postoje.

Kada je reč o aktuelnoj grupi C u kojoj se trenutno nalazi naša reprezentacija, "orlovi" na osnovu proračuna, imaju svega 3% šansi da iz grupe izađu kao prvoplasirana ekipa. Daleko više mogućnosti imaju za drugu poziciju i ona trenutno iznosi 30%, dok se u ovom momentu treća pozicija "vrednuje" sa 27%. 

Ono što svakako može i mora da zabrine jeste podatak da verovatnoća da "orlovi" grupnu fazu takmičenja završe na poslednjoj poziciji iznosi čak 40%.

Foto: Twitter.com/Football Meets Data

Brojke su neumoljive

 

Međutim. reprezentaciji Srbije se daje čak 51% mogućnosti da se nađe u osmini finala, dok sa nastavkom takmičenja u nokaut fazi, procenti "orlova" drastično padaju.

Tako mogućnost plasmana u četvrtfinale iznosi 20%, polufinale 7%, dok svega 1% šansi naši reprezentativci imaju da se nađu u velikom finalu.

Interesantno je napomenuti da najviše šansi da se nađu u finalnom duelu, "Football Meets Data" daje Francuzima (18%), a zatim slede Španija (14%), Portugal (10%), a tek onda slede domaćini Nemci kojima se zajedno sa selekcijama Engleske i Holandije daje 9% šansi da se bori za prestižni pehar.

 

BONUS VIDEO: