SPREMA SE PAKLENO LETO, PROVERITE SVOJE KLIMA-UREĐAJE! Ovo su najčešći kvarovi koji vam mogu zagorčati život ove sezone!

Autor:

Biznis

02.07.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko koristite klima-uređaj i primetite da nije efikasan kao inače, to bi moglo da ukaže na probleme sa spoljnom jedinicom vašeg uređaja.

SPREMA SE PAKLENO LETO, PROVERITE SVOJE KLIMA-UREĐAJE! Ovo su najčešći kvarovi koji vam mogu zagorčati život ove sezone!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Znakovi koji ukazuju na probleme sa spoljnom jedinicom

Uobičajeni znaci da vaša spoljna jedinica možda ne radi uključuju probleme sa izduvavanjem hladnog vazduha, neobične zvukove, curenje vode, povećane račune za struju i često paljenje i isključivanje klima-uređaja.

Postoji nekoliko razloga zašto spoljna jedinica prestaje da radi, a ovo su neki od njih, piše „Lajf Haker“.

Problemi s napajanjem

„Tokom ekstremne vrućine i duže upotrebe klima-uređaja, spoljna jedinica može imati problem da postigne ili održi željenu temperaturu“, kaže stručnjak za klimatizaciju Bred Roberson.

Problemi sa snabdevanjem električnom energijom, posebno u vremenima velikepotrošnje, potencijalni su krivci za ovaj problem.

„Prigušena svetla ili druge električne anomalije na vašem uređaju mogu ukazivati na problem sa električnom mrežom“, kaže Roberson.

„Ako jedinica ponovo radi kako treba kada spoljne temperature padnu, znaćete da verovatno postoji toplotno opterećenje ili problem sa električnom mrežom“, dodaje on.

Republika

Foto: Tanjug /AP Angie Wang

popravka spoljne jedinice

Prljav filter za vazduh

Prva stvar koju treba da proverite da li imate problema sa uređajem je vazdušni filter. Prlja se brže nego što mislite i može da smanji efikasnost hlađenja. Zaprljani filter takođe može da prouzrokuje da se jedinica često uključuje i isključuje.

Podešavanja termostata treba menjati tokom dana i preko noći, pa se može desiti da to zaboravimo da uradimo

Problemi sa namotajem kondenzatora uređaja

Proverite da li su namotaji kondenzatora na vašem uređaju savijeni.
Kondenzatorski kalem je uređaj za prenos toplote koji se koristi za hlađenje vaše spoljašnje jedinice. U slučaju da je kalem savijen, zamenite ga i istovremeno očistite svu prljavštinu oko kondenzatora jer može da ometa rad vašeg uređaja.

Nešto blokira protok vazduha

Uverite se da spoljašnjost prozorske jedinice nije blokirana ničim što bi moglo da smanji protok vazduha, kaže Roberson.

Republika

Foto: shutterstock

klima-uređaj

Odvod kondenzata je blokiran

Proverite odvod kondenzata da biste bili sigurni da nije začepljen i da radi ispravno, dodaje Roberson.

Problemi sa podešavanjima uređaja

Proverite podešavanja termostata vašeg klima-uređaja. Ovo zvuči očigledno, ali možda ste zaboravili da ga podesite na puni kapacitet. Podešavanja termostata treba menjati tokom dana i preko noći, pa se može desiti da to zaboravimo da uradimo.

Pogrešna veličina uređaja

Ako se vaš klima-uređaj često uključuje i isključuje, to može biti znak da spoljna jedinica nije dovoljno snažna da ohladi vašu sobu.

Ovo možete proveriti tako što ćete pronaći BTU ocenu vašeg uređaja kako bi znali da li je dovoljno visoka za kvadratni metar sobe koju želite da ohladite.

Vaša jedinica je pokvarena

Ako ste proverili sve gore navedene oblasti i niste usred toplotnog talasa, vaša jedinica je možda pokvarena.

„Jedinica može imati problema sa kompresorom, nivoima rashladnog sredstva ili postoji curenje rashladnog sredstva“, kaže Roberson.

Neuobičajeni zvukovi klima-uređaja, kao što su zujanje ili škripa, mogu biti rezultat labavih komponenti, kvara motora ili električnih kvarova.

Da li treba da zamenite klima-uređaj?

Ako troškovi popravke vašeg klima-uređaja prelaze 50 odsto cene nove jedinice, bolje bi bilo da je zamenite, preporučuju stručnjaci. Osim toga, pošto su nove jedinice energetski efikasnije, verovatno ćete uštedeti novac na računima za struju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading