OVE POSLOVE SRBI NIKADA NE BI RADILI: Niko ne želi da bude na šalteru ili za kasom, ali JEDNO VAŽNO ZANIMANJE NIKO NEĆE

Autor:

Biznis

03.10.2024

23:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko ne želi da konobariše

OVE POSLOVE SRBI NIKADA NE BI RADILI: Niko ne želi da bude na šalteru ili za kasom, ali JEDNO VAŽNO ZANIMANJE NIKO NEĆE

Foto: Shutterstock

Jedno pitanje postavljeno na društvenoj mreži izazvalo je lavinu odgovora i otkrilo da postoji nekoliko uobičajenih poslova koje mnogi Srbi nikada ne bi mogli da rade. Pored očekivanih odgovora poput medicinskog radnika, iznenađujuće je što se među njima našlo i konobarišenje.

Emotivni teret medicinskog radnika

Republika

Foto: shutterstock

Lekar

 

Jedna devojka postavila je pitanje na društvenoj mreži "koje uobičajene poslove nikad ne biste mogli da radite" i za kratko vreme dobila niz odgovora.

Kako masovno navode, posao u zdravstvu je za njih previše emotivan, a takođe bi ga izbegli zbog straha od krvi i igli.

Jedan od najzastupljenijih razloga za izbegavanje posla u medicini jeste emotivni teret koji nosi sa sobom. Navodi se da bi mnogi izbegli rad u oblasti gde ima krvi i rana, uz obrazloženje da je to previše emotivno opterećenje za njih.

- Bilo šta u medicini, ili bilo gde gde ima krvi i rana. Ali pošto radim u ekonomiji, u toj sferi nekada ne bi volela da radim u menjačnici ili banci - stoji u jednom od komentara.

Takođe, izražen je strah od svedočenja nečijoj smrti, posebno u slučaju hirurga i medicinskih sestara koji rade na intenzivnoj nezi i traumatologiji.

- Ne bih mogla da radim nigde gde bih bila svedok nečije smrti. Svi ti hirurzi, sestre na intenzivnoj, traumatologiji. Svaka njima čast - navodi se u drugom komentaru.

Konobarisanje

Republika

Foto: Shutterstock

Konobarisanje

 

Iako se čini da je posao konobara prilično rasprostranjen, mnogi Srbi iznose stav da nikada ne bi mogli da se bave ovim poslom. Jedan od korisnika ističe da bi im bilo teško da zapamte porudžbine, a kamoli da ih donesu gostima bez greške. Ova iznenađujuća činjenica izazvala je interesovanje devojke koja je postavila pitanje, posebno imajući u vidu brojnost konobara u svakodnevnom okruženju.

- Na moje iznenađenje, koliko vidim najviše vas kaže da ne bi mogli da konobarišete, a konobara na svakom ćošku - prokomentarisala je.

Udaljavanje od šalterskog rada i nastavničkog poziva

Republika

Foto: Shutterstock

Škola

 

Pored medicinskih zanimanja i konobarišenja, Srbi izražavaju izbegavanje šalterskog rada, posla kasira, zubara i nastavnika. Ispostavilo se da mnogi ne bi voleli da se nađu u ulozi šalterskog radnika ili kasira, dok se kao razlog za izbegavanje nastavničkog poziva navodi težak odnos sa današnjim roditeljima.

- Ne bih mogla da budem učiteljica, teško je raditi sa današnjim roditeljima - napisala je jedna žena.

Odgovori na post otkrivaju da postoje određeni poslovi koje većina Srba ne bi volela da obavlja iz različitih razloga, bilo da je u pitanju emotivni teret, teškoće u obavljanju posla ili složeni međuljudski odnosi koji ga prate. Ovaj interesantan uvid pruža uvid u stavove i preferencije kada je reč o odabiru zanimanja među srpskom populacijom.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading