LUČIĆ: Dobićemo dozvolu za širenje tehnologije na KiM, cela Srbija će imati 5G do 2027. godine

Autor:

Biznis

08.10.2024

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pod pritiskom američke administracije ne bi trebalo da dođe do problema"

LUČIĆ: Dobićemo dozvolu za širenje tehnologije na KiM, cela Srbija će imati 5G do 2027. godine

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić izjavio je danas da će naredne godine krenuti intenzivna implementacija 5G tehnologije kao i da su u toku pregovori u Autonomnoj pokrajini Kosovu i Metohiji u cilju širenja mreže na teritoriji KiM.

Lučić je za RTS rekao da će se krajem oktobra u Prištini održati sastanak sa američkom ambasadom povodom problema sa prištinskom administracijom koja punih 12 godina odbija da sporazumno da dozvolu za širenje tehnologije.

- Mi smo trenutno u velikoj diplomatskoj aktivnosti na Kosovu i Metohiji povodom 5G licence i trudimo se da naredne godine krenemo da širimo mrežu na čitavoj teritoriji KiM - dodao je.

Rekao je da pod pritiskom američke administracije ne bi trebalo da dođe do problema.

- Mi smo tamo veoma bitna kompanija. Pružamo servis za 30.000 domaćinstava. Oni će se iznenaditi kada mi dobijemo tu dozvolu na čitavoj teritoriji jer ćemo postati vrlo brzo operater broj 1 i veliki deo albanskog stanovništva će nas koristiti - istakao je Lučić.

Dodao je i da je Evropska investiciona banka prepoznala Telekom kao ključnog partnera u procesu digitalne transformacije i da je značajna podrška širenja novih tehnologija.

- Razvoj će biti ubrzan zahvaljujući finansijskim partnerstvima sa Evropskom investicionom bankom, Švedskom izvoznom bankom i Američkom izvoznom bankom koje učestvuju u finansiranju projekta - izjavio je Lučić.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vladimir Lučić

Govoreći o širenju 5G mreže Lučić kaže da je plan da, u saradnji sa strateškim partnerom, kompanijom "Vodafon", cela Srbija bude pokrivena 5G mrežom do 2027. godine, odnosno do održavanja Međunarodne specijalizovane izložbe "Ekspo" u Beogradu.

- Iplementirali smo deo baznih stanica koje podržavaju 5G tehnologiju i vrlo brzo po dobijanju dozvole od RATEL-a ćemo pustiti mrežu. Spremni smo da u godinu dana pokrijemo sve gradove sa ovom tehnologijom - naglašava Lučić.

Kada je reč o potencijalnoj štetnosti 5G mreže, Lučić je naglasio da se građani bez razloga plaše izgradnje baznih stanica u njihovoj blizini.

- Zračenje baznih stanica nije štetno, već je naprotiv bitno da u njihovoj blizini bude što bolji signal. Građani svakodnevno koriste mobilni telefon i usled boljeg signala aparat automatski smanjuje snagu i zračenje - ocenio je Lučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading