ALBANKA OTVORILA KAFIĆ I IZNERVIRALA GOMILU LJUDI: Nekima je zabranila pristup, "OVO JE DISKRIMINACIJA" (VIDEO)

Autor:

Biznis

14.10.2024

02:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcije su podeljene

ALBANKA OTVORILA KAFIĆ I IZNERVIRALA GOMILU LJUDI: Nekima je zabranila pristup, "OVO JE DISKRIMINACIJA" (VIDEO)

Foto: YouTube Printscreen/sat1regionalnord

Sumeja Zumberi, 18-godišnja Albanka, otvorila je u Bremenu kafić samo za žene. Ovaj neobičan koncept kafića izazvao je dosta pažnje i različite reakcije u javnosti. Sumeja je ispunila san svog oca, koji je dugo želeo da otvori poslastičarnicu, ali je kroz planiranje odlučeno da se stvori mesto isključivo namenjeno ženama.

Inspiracija iz rodne zemlje

Sumeja je pronašla inspiraciju za ovaj jedinstveni koncept u sećanjima na svoj rodni kraj, gde postoje mnogi kafići namenjeni isključivo ženama. U Bremenu, takva vrsta kafića nije bila prisutna, i upravo to ju je motivisalo da ostvari svoju ideju. Činjenica da žene iz okruga Gropelingen izražavaju želju za ovakvim mestom, kako bi se osećale sigurnije, dodatno je podstakla Sumeju da sprovede svoju zamisao.

Podsećanje na korene

Ime kafića, Baresha, nosi posebno značenje za Sumeju i za njene sugrađane. Ovo ime simbolizuje sećanje na korene i domovinu, koje ponekad mogu biti zaboravljeni u životu u inostranstvu. Sumeja ističe da je potekla sa Balkana, da su ona i njena porodica Albanci, te da je važno očuvati veze sa svojim kulturnim i etničkim identitetom.

Muškarci negoduju

Otvoreni kafić samo za žene izazvao je kontroverze i različite reakcije, naročito među muškarcima. Mnogi su izrazili negodovanje putem društvenih mreža, tvrdeći da je ovo oblik diskriminacije. Postoje i komentari koji dovode u pitanje budućnost Nemačke, ističući da se zemlja možda previše okreće ka određenim verskim i kulturnim uticajima.

- Ovo je diskriminacija - najčešći je komentar.

Otvoreni kafić Baresha predstavlja zanimljivu inicijativu koja je izazvala intenzivnu raspravu u javnosti. Sumeja Zumberi je uspela da ostvari svoju viziju i da ponudi ženama sigurno i udobno mesto za okupljanje. Ova inicijativa istovremeno podseća na važnost očuvanja kulturnog identiteta i otvara pitanje o toleranciji i različitim shvatanjima jednakosti u društvu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading