SRBIJA SA REZERVAMA JADARITA, MOŽE DA ZADOVOLJI 17 OSTO PROIZVODNJE ELEKTRIČNIH VOZILA U EVROPI! Dubravka Đedović Handanović: "To je za 18 odsto veći BDP"!

Autor:

Biznis

28.06.2024

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ovu šansu ne iskoristimo, buduće generacije će s pravom moći da pitaju sa kojim argumentima smo doneli odluku koja utiče i na njihovu budućnost, rekla je ministarka.

SRBIJA SA REZERVAMA JADARITA, MOŽE DA ZADOVOLJI 17 OSTO PROIZVODNJE ELEKTRIČNIH VOZILA U EVROPI!  Dubravka Đedović Handanović: "To je za 18 odsto veći BDP"!

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Kritične mineralne sirovine su neophodne za brži napredak u dekarbonizaciji energetskog sektora, i sa tim pitanjem ne susreće se samo naša zemlja, već i zemlje Evrope i celog sveta, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović napominjući da bi Srbija sa rezervama jadarita kojima raspolaže, mogla da zadovolji oko 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi.

Ona je na završnoj sesiji današnjeg međunarodnog savetovanja "Energetika 2024", naglasila da je naša komparativna prednost to što Srbija raspolaže nekim od najznačajnijih mineralnih resursa, koje Evropa označava kao kritične mineralne sirovine.

- Kad govorimo o jadaritu, o kojem se ovih dana najviše govori, sa rezervama sa kojima Srbija raspolaže mogli bismo da zadovoljimo oko 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi, a ako govorimo o razvoju čitavog lanca vrednosti, što je naš cilj, doprinos rastu BDP-a bi bio čak do 18 odsto - rekla je Đedović Handanović.

Ako čitava Evropa ide u pravcu veće samoodrživosti, dodala je ministarka, ne vidim razlog da i Srbija ne razmišlja kako da zaokružimo čitav proizvodni ciklus rude, baterija,električnih vozila,u našoj zemlji.

- Gde će raditi naši ljudi i upravljati naši stručnjaci, a da sve to radimo u partnerstvu sa zemljama iz Evrope i po najvišim standardima koji važe u EU - rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da se odluka o korišćenju prirodnih bogatstava kojim raspolažemo ne tiče samo naše, nego i budućih generacija, i da je neophodno slušati reč struke.

- Ako ovu šansu ne iskoristimo, buduće generacije će s pravom moći da pitaju sa kojim argumentima smo doneli odluku koja utiče i na njihovu budućnost. Javne rasprave treba da omoguće da dođemo do održivih rešenja. Zato je važno da se o ovakvim pitanjima odluke donose tako što ćemo slušati struku, a ne buku koju prave oni koji nisu ni pročitali studije a koji su insistirali da one budu objavljene - rekla ministarka.

Đedović Handanović je rekla da joj je žao što "političari i polupolitičari", koje, kako je rekla, nije briga za ekologiju, nisu spremni da razgovaraju argumentima i pokušavaju da preuzmu ulogu koju može imati samo struka.

- Neutemeljene tvrdnje koje svakodnevno slušamo, i koje smo mogli čuti i danas nude oni koji to rade zarad svojih interesa, a ne interesa građana ili zaštite životne sredine. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Perpetum

29.06.2024 13:55

Bas me interesuje kolika je provizija za rio tinto,jer svi nasi politicari,i zuti i plavi i crveni nam stalno ispiraju mozak da je to dobro za nas.