Partnerstvo Srbije i Nemačke gura BDP na 7 odsto godišnje!

Autor:

Biznis

08.10.2024

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo partnerstvo Nemačke i Srbije i pristupanje naše zemlje Globalnoj alijansi za baterije može povećati rast BDP-a Srbije i do 7 odsto godišnje.

Partnerstvo Srbije i Nemačke gura BDP na 7 odsto godišnje!

Foto: Schutterstock

Predsednik Privredne komore (PKS) Srbije Marko Čadež najvio je na Hamburškoj konferencije o održivosti da su Srbija i Nemačka ušle u partnerstvo u novom investicionom ciklusu do 2040. u kome se očekuju direktna ulaganja od čak 40 milijardi evra pre svega u nove tehnologije, električna vozila i e-mobilnost. 

- Ali ne samo to. Novi ciklus ulaganja otvoriće prostor i za investicije u sektore prerade otpada i otpadnih voda, omogućiti čistiji vazduh i zemljište, zaposliti ‘zelene' radnike i stvoriti nove obrazovne programe na fakultetima - kaže Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS.

Sve ovo, dodaje, može dovesti do toga da ekonomija Srbije kroz zelenu transformaciju raste do sedam odsto godišnje. 

- Nama ne treba održiv rast, nego intelektualni robustni rast koji se može ostvariti novim tehnologijama. Treba nam industrija 6.0 koja je digitalna, pametna i energetski efikasna, a to zahteva veliki transfer znanja - ističe Mitović.

Republika

Foto: Siniša Mitrović

Siniša Mitrović

Ključnu dobit zelene tranzicije, napominje, imaće građani Srbije kroz čist vazduh, bolji pristup pijaćoj vodi, tretman otpadnih voda i racionalno upravljanje otpadom i uklanjanje smetlišta i deponija. Do 2040. je potrebno izgraditi više od 370 postrojenja za tretman otpadnih voda.

- Proces zelene transformacije je koristan za industriju s obzirom da će dovesti nove tehnološke revolucije. Time bi Srbija do 2040. bila u rangu najrazvijenijih industrijskih zemalja Evrope - smatra Mitrović. 

Najveću korist od celog procesa, kaže, imaće mikro, mala i srednja preduzeća i porodične kompanije, posebno u sektoru agrara.

Zelena tranzicija, zaključuje, zahteva primenu svih međunarodnih standarada za održivo poslovanje, nov kvalitet javne administracije i uprave, sudstva, koji moraju biti potpuno digitalizovani.

Republika

Foto: srb-germ

Srbija i Nemačka ušle u partnerstvo u novom investicionom ciklusu do 2040.

Koliko je proces zelene transformacije značajan pokazuje i primer Eliksir Grupe (Elixir Group) iz koje kažu da su prepoznali dekarbonizaciju proizvodnje kao šansu za razvoj i započela svoj najveći investicioni ciklus „Prahovo 2027“ kao najveći privatni industrijski poduhvat na Zapadnom Balkanu. 

- Cilj nam je da tehnološki povezanim greenfield investicijama razvijemo postojeći kompleks u Prahovu u savremeni, tehnološki integrisani, resursno i energetski efikasni industrijsko-hemijski park i postignemo potpunu ugljeničnu neutralnost, doprinoseći ukupnom razvoju ovog dela Srbije - saopštavaju iz „Eliksira“.

To će, kažu, omogućiti da se kroz primenu novih tehnologija, od kojih će neke prvi put biti primenjene u ovom delu Evrope, otvori više od 200 radnih mesta do kraja 2027. posebno za inženjere svih struka i ekspertiza, ali i veliki broj operativnih pozicija, što će i simbolično biti ostvarenje njihove ideje o “inženjerstvu na delu”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading