Doprinos "Jadra“ zapošljavanju: Više od 20.000 novih radnih mesta u lancu e-mobilnosti

Autor:

Biznis

15.10.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveća industrijska grinfild investicija u istoriji Srbije, vredna 2,55 milijardi evra, ima kapacitet da direktno otvori 3.500 radnih mesta tokom izgradnje, dok bi u fazi poslovanja rudnika stalno bilo angažovano 1.300 zaposlenih sa prosečnom platom od preko 1.100 evra mesečno, značajno iznad proseka u zemlji.

Doprinos  "Jadra“ zapošljavanju: Više od 20.000 novih radnih mesta u lancu e-mobilnosti

Foto: Shutterstock

Otvaranje rudnika i postrojenja za preradu jadarita ima potencijal da transformiše lokalnu i nacionalnu privredu, između ostalog i kroz kreiranje velikog broja novih radnih mest,  pokazuje studija procene ekonomskog uticaja.

Tu nije reč samo o zaposlenima koji bi radili u rudniku i procesnom postrojenju, već i u velikom broju povezanih delatnosti – procenjuje se da bi privlačenjem investicija u lancu e-mobilnosti projekat "Jadar“ mogao da kreira više od 20.000 novih poslova.

Uglavnom su u pitanju visokokvalifikovana, dobro plaćena radna mesta, tako da je ovaj projekat, prema proceni kompanije Ergo Strategy Group koja je izradila studiju, šansa za dugoročno unapređenje znanja i veština radne snage u zemlji. Ukratko, Srbija bi dobila priliku da postane centar za inovacije i tehnološki razvoj.

Koja će se kadrovi tražiti?

Najveća industrijska grinfild investicija u istoriji Srbije, vredna 2,55 milijardi evra, ima kapacitet da direktno otvori 3.500 radnih mesta tokom izgradnje, dok bi u fazi poslovanja rudnika stalno bilo angažovano 1.300 zaposlenih sa prosečnom platom od preko 1.100 evra mesečno, značajno iznad proseka u zemlji.

U fazi izgradnje tražiće se širok spektar stručnjaka – od građevinskih inženjera, tehničara i električara, do projektnih menadžera, mašinaca i logističara. Pored toga, izgradnja tako velikog rudničko-industrijskog kompleksa otvara prostor za angažovanje brojnih domaćih dobavljača i pružalaca usluga, čime se dodatno širi ekonomski uticaj ovog projekta.

U pitanju su takozvani multiplikativni efekti na zapošljavanje. Kako je u slučaju "Jadra“ taj efekat procenjen na 3,51, pretpostavlja se da će pored 1300 stalnih radnih mesta u okviru samog projekta  biti otvoreno oko 3.265 novih radnih mesta u industrijama koje ili snabdevaju projekat, na primer održavanje vozila, ili u sektorima koji podrazumevaju zadovoljenje potražnje potrošača, kao što su troškovi stanovanja i snabdevanja.

Lanac e-mobilnosti

Jedna od ključnih prednosti projekta "Jadar“ sa stanovišta ekonomije je njegov potencijal da doprinese razvoju lanca e-mobilnosti u Srbiji. Litijum je neophodan za proizvodnju baterija za električna vozila, što znači da bi ovaj projekat mogao privući dodatne investicije u oblasti proizvodnje katoda, baterija i drugih komponenti za automobilsku industriju. Prema procenama, ove prateće industrije mogle bi indirektno otvoriti više od 20.000 novih radnih mesta u Srbiji, čime bi se dodatno unapredila lokalna privreda i smanjila stopa nezaposlenosti, naročito u Lozničkom kraju, gde je ona tradicionalno viša nego u drugim delovima zemlje.

Razvoj ovih industrija ne samo da bi kreirao nova radna mesta, već bi omogućio transfer naprednih tehnologija i znanja u Srbiju. Zaposleni koji steknu iskustvo u projektu „Jadar“ biće u poziciji da prenesu svoje veštine na druge industrijske i rudarske projekte, što dugoročno povećava konkurentnost radne snage u zemlji. Na ovaj način, Srbija bi mogla da izgradi snažnu industrijsku osnovu zasnovanu na inovacijama, visokoj tehnologiji i ekološkoj održivosti.

Osim toga, saradnja sa obrazovnim institucijama omogućiće Srbiji da dugoročno unapredi kvalitet svoje radne snage u sektorima rudarstva, tehnologije i zaštite životne sredine. Mogućnosti za dalje obrazovanje i razvoj veština omogućiće mladima da ostanu u zemlji i grade karijeru u industrijama koje nude visoke plate i stabilne uslove rada.

Više od budžetskih prihoda

Kada se uzmu u obzir svi ovi faktori, očigledno je da projekat "Jadar“ donosi mnogo više od rudne rente, poreza i ostalih prihoda u budžet, mada ni oni nisu mali – godišnje bi donosili državi preko 180 miliona evra.

Kako je istakla ministarka privrede Adrijana Mesarović, Jadar je projekat koji "kreira velike brojke“ i  obezbeđuje "kvantni skok“ naše ekonomije.

- Ovde nije reč samo o iskopavanju rude, o rudarenju. Ovde je reč o potencijalnoj proizvodnji katodnog materijala, baterija i proizvodnji električnih automobila. Reč je o čitavom lancu vrednosti koji našoj zemlji može doneti ogromne ekonomske benefite. Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta, on će biti urađen prema najvišim ekološkim standardima -  izjavila je Mesarović u intervjuu za "Novosti“.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading