SRPSKA EKONOMIJA NAPREDUJE IZNENAĐUJUĆE DOBRO: Zašto je to tako objasnili su KLJUČNI MEDIJSKI STRUČNJACI (VIDEO)

Autor:

Biznis

16.10.2024

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se ističe svojim značajnim ekonomskim napretkom

SRPSKA EKONOMIJA NAPREDUJE IZNENAĐUJUĆE DOBRO: Zašto je to tako objasnili su KLJUČNI MEDIJSKI STRUČNJACI (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Srpska politička scena često je poprište žestokih rasprava između vlasti i opozicije, pri čemu se često čuju tvrdnje o lažnim ili prilagođenim brojevima koji se koriste u političke svrhe. Međutim, nedavna analiza ekonomskog razvoja Srbije na renomiranom YouTube kanalu TLDR News EU ukazuje na značajan napredak zemlje u protekloj deceniji.

Ekonomski rast u poređenju sa EU

Republika

Foto: Shutterstock

Ekonomski rast Srbije

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), BDP Srbije je u periodu od 2018. godine zabeležio rast od 26,5%, što je gotovo 2,5 puta brže od rasta BDP-a u Evropskoj uniji, koji je iznosio 10,2%. Ovi podaci ukazuju na izuzetan ekonomski napredak Srbije u poređenju sa evropskim prosekom.

Uticaj globalnih dešavanja na ekonomiju

Republika

Foto: pixabay.com

Uticaj Kovida na globalnu ekonomiju

Iako je čitava Evropa bila pogođena ekonomskom krizom izazvanom pandemijom COVID-19 i napadom Rusije na Ukrajinu 2020. godine, Srbija je uspela da vešto balansira na globalnoj pozornici i održi stabilan ekonomski rast. Zahvaljujući potezima i diplomatskim veštinama Aleksandra Vučića, Srbija je uspela da ostvari rast BDP-a od 4,7% u prvom kvartalu, sa predviđenim rastom od oko 4% u 2024. godini.

A u drugim zemljama

Analiza TLDR News EU upoređuje ekonomski razvoj Srbije sa situacijom u drugim evropskim zemljama. Dok se privredama poput Francuske, Italije i Nemačke predviđa minimalan rast, Srbija se ističe svojim značajnim ekonomskim napretkom. Takođe, niska stopa javnog duga, koja iznosi oko 47,6% BDP-a, predstavlja značajan faktor stabilnosti srpske ekonomije u poređenju sa drugim evropskim državama.

Investicioni rejting i finansijska stabilnost

Republika

Foto: Schutterstock

Investicioni rejting Srbije

Analiza TLDR News EU takođe naglašava značajne pomake u oblasti investicionog rejtinga Srbije, kao i konstantan porast berzanskih indeksa. Državne obveznice Srbije, koje su nekada smatrane nesigurnim, danas uživaju stabilnost na finansijskom tržištu. Ovo ukazuje na poverenje stranih investitora u srpsku ekonomiju.

Rast zarada i infrastrukturni projekti

Republika

Foto: Shutterstock

Rast zarada u Srbiji

Iako je prosečna plata u Srbiji trenutno niža od evropskog proseka, očekuje se značajan rast zarada u narednim godinama. Prognoze ukazuju na to da će prosečna zarada u Srbiji dostići nivo od 1400 evra do 2027. godine. Takođe, analiza je obuhvatila i visoku stopu inflacije u Srbiji, ali i rast realnih plata od oko 10%, što predstavlja značajan skok u odnosu na ostale evropske zemlje.

Analiza ekonomskog razvoja Srbije na kanalu TLDR News EU pruža uvid u značajan napredak zemlje u protekloj deceniji.

Kako autori ove emisije gledaju na odnose Srbije sa Kinom i Rusijom pogledajte u videu:

Stabilan ekonomski rast, investicioni rejting, perspektiva rasta zarada i značajni infrastrukturni projekti predstavljaju temelje koji doprinose pozitivnoj slici srpske ekonomije u poređenju sa Evropom.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading