Lučić: Telekom na međunarodnoj berzi izdao obveznice i prikupio 900 miliona dolara

Autor:

Biznis

22.10.2024

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlične vesti za Telekom Srbiju

Lučić: Telekom na međunarodnoj berzi izdao obveznice i prikupio 900 miliona dolara

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Telekom Srbija je emitovao prvi put evroobveznice na međunarodnom tržištu i na berzi u Dablinu prikupio 900 miliona dolara, izjavio je danas za Tanjug generalni direktor Vladimir Lučić.

- Interesovanje je bilo veliko i potražnja za Telekomovim obveznicama je bila u iznosu većem od pet milijardi dolara. Ovo je veliki uspeh za Telekom - rekao je Lučić.

On je naveo da će se prikupljeni novac koristiti za pametno  refinansiranje postojećih dugova.

Lučić je istakao da je to prvi put da je jedna kompanija u regionu izdala obveznice na međunarodnom tržištu i dobila kreditni rejting za svoje obveznice od međunarodnih kreditnih agencija, što će biti značajno i za druge naše kompanije.

Dodao je da su obveznice, koje dospevaju za pet godina, izadate po kamatnoj stopi od sedam odsto u dolarima, ali da će nakon hedžinga kamata biti smanjena i iznositi u evrima ispod 5,9 odsto.

Naglasio je da je Telekom izdao obveznice bez ikakve garance, kao što je i do sada uzeo sve kredite bez garancije, što pokazuje koliko povrenje investitori imaju u Telekom Srbije.

- Interesovanje je bilo toliko veliko na da je u prvih 10 minuta otvaranja londonske berze ponuda bila skoro milijardu dolara, što je neverovatno - istakao je Lučić.

U kupovini obveznica Telekoma učestvovali su veliki ulagači kao što su BNP Paribas, Benk of Amerika, Dojče banka i drugi.

Lučić je potvrdio za Tanjug da je agencija S&P Global ocenila obveznice sa BB- i stabilnim izgledima, a agencija Fič sa B+ sa pozitivnim izgledima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading