UDARAC U OKLOPNO VOZILO JE KAO DIREKTNO ZAKUCAVANJE U ZID! Stručnjaci otkrili: Preživeti takvu nesreću je ravno nuli, ČUDO!

Autor:

Hronika

24.09.2024

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci o tragediji kod Raške koja je odnela pet života

UDARAC U OKLOPNO VOZILO JE KAO DIREKTNO ZAKUCAVANJE U ZID! Stručnjaci otkrili: Preživeti takvu nesreću je ravno nuli, ČUDO!

Foto: printskrin/instagram/192_rs, facebook

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Ibarskoj magistrali, život su izgubili troje dece (uzrasta jedna, sedam i deset godina), njihov otac i još jedna ženska osoba, dok je majka mališana preživela.

Nesreća se desila kada je vojno oklopno vozilo PASARS, po prvim rezultatima istrage, prešlo na levu stranu kolovoza i udarilo u automobil "Ford Fokus" u kojem su se nalazile žrtve. Oklopno vozilo, sa svojih 16 tona, čak 12 puta je teže od "Forda", zbog čega sagovornici "Blica" navode da je "pravo čudo da je bilo ko preživeo ovu stravičnu nesreću".

Foto: printskrin/instagram/192_rs

Oklopno vozilo koje je učestvovalo u nesreći kod Raške

Stručnjaci objašnjavaju da "sudar sa vojnim oklopnim vozilom ima efekat direktnog udara automobila u zid, a najčešća posledica je pogibija putnika u automobilu".

Profesor Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta u penziji kaže da su "vojna oklopna vozila napravljena od čvrste oplate, tako da mogu da trpe udare granata i mina. Kada ‘mekani’ automobil udari u takvu konstrukciju, on praktično nestane, a putnici najčešće stradaju".

Foto: Facebook

Otac i poginula deca sa majkom koja je jedina preživela nesreću

Kako ističu saobraćajni policajci, "pravila nema" kada je reč o preživljavanju u saobraćajnim nesrećama.

"U nekim slučajevima ti se čini da nema šanse da je neko ostao živ u vozilu, a ispostavi se da su prošli samo sa ogrebotinama. Dok, s druge strane, u lakšem sudaru neko pogine", dodaju oni.

Zaštita u takvim sudarima može biti pružena aktiviranjem er-begova, ali ni to nije uvek garancija. Prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, najbezbednije mesto u vozilu je zadnje srednje sedište, ali samo ako je osoba vezana pojasom.

"Nevezivanje na zadnjem sedištu čak je opasnije od nevezivanja na prednjem, jer u slučaju sudara putnik pozadi ugrožava one napred", kaže Okanović.

Iako sigurnosni pojas spašava živote, sagovornici pomenutog medija upozoravaju da on ne garantuje apsolutnu sigurnost, naročito pri velikim brzinama.

"Pri brzinama do 60 kilometara na sat pojas vam može sačuvati glavu, ali pri skoro 200 kilometara on vas bukvalno može iseći kao repu", ističu saobraćajci.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading