POVRĆE KOJE TREBA JESTI ŠTO ČEŠĆE: Kiseli kupus leči i jača organizam
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, biljna vlakna i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12 i zbog toga se posebno.
LEK ZA PROBAVU Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemioterapije. Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi.
Pomaže i u probavljanju masnih obroka i ubrzava metabolizam, što pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma, kao i čišćenje i regenerisanje jetre. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.
ZACELJUJE RANE I OPEKOTINE Kiseli kupus pospešuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svraba na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i obmotajte ga zavojem ili gazom.
Ako imate glavobolju, na čelo stavite list kiselog kupusa i obmotajte ga gazom. Za podizanje raspoloženja i opšte dobro zdravlje, svaki dan pojedite dve do tri kašike narendanog kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa su otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.
BLAGODETI RASOLA Rasol, sok kiselog kupusa, ima mnogo povoljnih uticaja po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Vrlo je popularan narodni recept za lečenje nagluvosti pomoću rasola. Uveče pre spavanja namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uvo. Tako spavajte i izvadite je ujutro. Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči mamurluk.
KISELI KUPUS U KULINARSTVU Da biste iskoristili sve hranjive materije u kiselom kupusu, konzumirajte ga sirovog, kao i njegov rasol. Najzdraviji je u obliku salate uz dodatak bundevinog ulja. Osim toga, možete ga kuvati, pržiti, peći, dinstati i kombinovati sa žitaricama, na primer, ječmom.
PRIPREMA KISELOG KUPUSA
Sastojci:
- 15 kg kupusa
- 0,5 kg soli
- 6 lovorovih listova
- kašika bibera u zrnu
- komadići dunje
- po izboru miloduh, kim, komorač, vinova loza ili jabuka
Priprema: U plastično bure složite red isečenog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom da prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli (oko mesec dana). Zatim ga premestite na hladno mesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stepeni. Ako bure nije puno do vrha, napunite najlonsku kesu vodom i stavite je kao teg na kupus.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)