LEK IZ DVORIŠTA: Evo kako i zašto da uzgajate aroniju

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

19.09.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indijanci su prvi prepoznali mnogobrojna lekovita dejstva aronije, a ovo voće sadrži najviše antioksidansa, pa joj se zato i pripisuju isceliteljske moći

RepublikaFoto: facebook.com/ForagerChef
ARONIJA: Nezahtevna, a izvor zdrava

Naime, ova biljka može da izdrži zimu i do - 47 stepeni Celzijusa i otporna je na mraz, pa se naziva i sibirskom aronijom. Uz to, otporna je i na sušu, zagađenje i insekte. 

Plodovi dugo mogu ostati na grmu a da se ne pokvare, pa su bili odličan izvor hrane. Plodove bi sušili, mleli, mešali sa životinjskom mašću i mesom i tako jeli ili su čuvali sušene plodove i upotrebljavali ih kao hranu za zimu.

Lekovita svojstva

Znali su i za njena mnogobrojna lekovita svojstva. Koristili su je kao lek za želudačane i crevne tegobe, a njene listove i koru su sušili i pripremali čaj kojim su zaustavljali krvarenja. U Evropi se aronija prvi put spominje 1816. u Ukrajini. U Evropi se do početka 20. veka uzgaja isključivo kao ukrasna biljka. 

Ako sami poželite da uzgajati aroniju, nećete imati previše problema. Uspeće gotovo svuda, ali najviše joj odgovaraju vlažna tla. Dobro bi bilo izbegavati peščana tla, dok je zemlja s velikom količinom podzemne vode sasvim u redu.

Na takvom tlu neće uspeti klasične vrste poput jabuka, ali aronija s time nema problema. Aronija je biljka koja je jako zahvalna jer gotovo i ne treba da je održavate i uspešno će je uzgajati svaki laik. Njena otpornost na hladnoću, mraz i sušu je neverovatna. 

Obrada aronije

Plodovi dozrevaju od početka do sredine avgusta i najčešće dozru svi u isto vreme pa je potrebna samo jedna berba. Nakon berbe, važno je odmah preraditi proizvode jer ne mogu dugo da stoje, dok smrznute mogu da potraju do dve nedelje.

 

A post shared by zuzanna ? (@mrs_zuz) on Aug 17, 2017 at 8:05am PDT

 

Aronija ima veoma visoko antioksidativno dejstvo (mnogostruko viši od borovnice ili crne ribizle), odnosno sprečava stvaranje štetnih slobodnih radikala u organizmu.

Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3000 do 5000 ORAC jedinica. Odlična je preventiva za zaštitu od malignih bolesti dok je naučno dokazano da ubija maligne ćelije mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

Dobrobiti aronije

Sadrži više od 300 aktivnih jedinjenja pa je sigurno jedna od najzdravijih biljaka na svetu, barem za ljudski organizam. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente - C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom i jodom. 

Poboljšava cirkulaciju, reguliše holesterol i trigliceride u krvi, snižava krvni pritisak, pomaže kod migrene, blagotvorno deluje na sluznicu i želudac, poboljšava rad žuči i jetre i podiže imunitet.

Najbolja stvar je to što je sigurna za konzumaciju i za trudnice i za decu od navršene godine dana starosti. Trudnicama čak može pomoći pri ublažavanju mučnine.

  • Jača cirkulaciju i zaustavlja demenciju. Aronija poboljšava cirkulaciju u venama glave i pomaže kod glavobolje i migrene, a zaustavlja i razvoj ateroskleroze te stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti. 
  • Usporava starenje i nastanak bora. Visoka količina antioksidansa u aroniji sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u telu, ali i osvežava kožu, usporava starenje te nastanak bora i strija.
  • Čisti krv i smanjuje loš kolesterol. Aronija popravlja krvnu sliku i čisti krv, smanjuje loš holesterol i reguliše količinu šećera u krvi. Aronija takođe popravlja vid i smanjuje proširene vene. 

Hladno ceđeni sok

Od kilograma bobica aronije obično ćete dobiti oko  0,7 litara soka, a ponekad i manje. Pošto voće sazre, najbolje je zamrznuti ga. Jednom odmrznuto voće nemojte ponovno zamrznuti. Zamrzavanje nema negativan uticaj na kvalitet soka, jer je poznato da aronija jako dobro podnosi niske temperature.

Bobice će nakon odmrzavanja postati još sočnije nego kada su sveže. Najbolje je presovati odmrznutu aroniju ili koristiti mašinu za mlevenje mesa da bi dobili pravi domaći  hladno ceđeni sok. Preporučuje se da ne dodajete konzervanse niti sladila. Sok možete razblažiti vodom. 

Kako piti sok od aronije? Preporučena dnevna doza svežih bobica je 300 grama. Čisti, hladno ceđeni sok od aronije pije se u količini od 1 do 3 čašice za rakiju dnevno. Za zdrave ljude preporučena doza je samo jedna čašica ujutro na prazan želudac ili nakon doručka, ako osetite da vam sok teško pada na želudac. Ljudi koji su skloni obolevanju trebalo bi da piju jednu čašicu pola sata pre svakog obroka.

Recepti s aronijom

 

A post shared by Melanie (@melaniedemaron) on Sep 12, 2017 at 9:55pm PDT

Sirup od aronije

Sastojci: 

2 kg bobica aronije

800 g šećera

litra vode

sveže ceđeni limun 

Priprema:

U posudu vode dodajte šećer i stavite na štednjak dok ne zavrije. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svežeg voća. Stalno ga mešajte dok smmsa ne počne da kuva. Dok mešate  sirup, pritisnite bobice tako da puste što više soka. Kada se postigne tačka ključanja, potrebno je sačekati nekoliko minuta, a zatim izvaditi sirup i pustiti da se ohladi. Procediti sadržaj i vratiti ga na štednjak da zavrije još jednom.

Pošto proključa, sklonite poklopac i dodajte jedan ceđeni limun. Promešani sok sipajte u staklene boce koje ste prethodno sterilisali i zatvorite boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu i pijte po potrebi. Ako želite, razredite ga s malo vode.

Salata od aronije i spanaća

 

A post shared by Tiina T (@triuc) on Sep 12, 2017 at 2:48am PDT

Sastojci:

2 kašike jabukovog sirćeta

avokado

125 ml naseckanog krastavca

125 ml bobica aronije

2 kašike soka od jabuke

2 čašičice aronije

kašičica soli

kađičica meda

češanj belog luka

125 ml maslinovog ulja

veza listova spanaća

125 ml usitnjene šargarepe

Priprema: 

U mikser sipajte sirće, sok od jabuke, bobice aronije, med, so i beli luk i dobro izmiksajte. Na kraju dodajte i maslinovo ulje i lagano promešajte.Tako pripremljen dresing prelijte preko listova spanaća, šargarepe, avokada, krastavca i dve kašičice bobica aronije.

Marmelada od aronije

 

A post shared by Amazing woman (@amazing_woman666) on Sep 14, 2017 at 12:26am PDT

Sastojci:

2 kg aronije

1,5 kg šećera 

Priprema:

Šećer prelijte s pola litre vode i stavite da se kuva. Kada se napravi sirup, dodajte oprane aronije i nastavite s kuvanjem neprestano mešajući, dok se ne stvori jednolična masa. Vruć pekmez sipajte u zagrejane staklene tegle, zatim ih vratite u mlaku rernu da se stvori korica. Kada se pekmez ohladi, zatvorite tegle. 

Smoothie od aronije

 

A post shared by vitamin bomb (@vitaminbombbb) on Sep 13, 2017 at 1:10pm PDT

Sastojci:

1/4 šolje sušenih bobica aronija koje su natopljene vodom

konzerva punomasnog kokosova mleka

šolja vode i leda

kašika kakaa

kašika cimeta

mala kruška

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i stavite ih u blender. Ako želite, možete koristiti dve šalice drugih vrsta mleka i šolju leda.

Čaj od listova aronije

Sastojci: 

lišće aronije

Priprema:

Lišće prvo dobro osušite na vazduhu, a potom iseckajte. Ako ste već kupili sušeno lišće, uzmite punu supenu kašiku lišća i prelijte ga vrelom vodom. Ostavite da stoji 10 minuta pa zasladite medom i limunom po želji. Pijte najviše tri šolje na dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading