(RECEPT) Prste da poližeš: Ovakvim ražnjićima retko ko može da odoli

Autor: opusteno.rs, republika.rs

Lifestyle

08.06.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svinjski ražnjići su odlični ako se naprave kako treba. Znam da odmah mislite kako vam je potrebno mnogo opreme za ovako nešto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne, ne treba vam roštilj i skara ako imate pećnicu ili rernu. Ražnjiće možete spremiti i u tiganju ili tepsiji.

Svinjski ražnjić na drveni štapić

Potrebno vam je pravo meso za ražnjiće? Veliki problem kod izbora nastaje kad ne znamo koje meso ide u ražnjiće. Međutim, prosto je. U mesari tražite svinjski kare. Ako nema, može i svinjski vrat ili svinjski but. Pri tom moramo znati sledeće: Meso svinjskog buta je nešto suvlje pa je potrebna u startu jača vatra kako bi se pore mesa zatvorile i zadržale masnoću unutra. Sa druge strane, svinjski vrat je masniji pa je i pogodniji za pripremu u tepsiji - rerni gde ne možemo postići temperaturu kao na skari.

Sledeća bitna stvar je da samo lepo pažljivo isečete jednake kockice mesa. Najbitnija je debljina ražnjića koja treba biti negde oko 2 cm. Prva kockica mora biti ista kao poslednja kako bi se ražnjići jednako ispekli. Širina ražnjića ne igra bitnu ulogu.

Postupak pripreme ražnjića

1. Iseckamo meso na kockice debljine 2 cm.

2. Pripremimo marinadu u kojoj ćemo umočiti i 2h u njoj držati ražnjiće.

Marinada se pravi ovako:

U činiju izmešajte 2 kašičice belog luka u prahu, 1 kašiku soli, 1/2 kašičice bibera, 1/2 kašičice ruzmarina, 1/2 kašičice peršuna, 1/2 kašičica bosiljka, 1/2 kašičica majčine dušice, 1/2 kašičice aleve paprike, ako imate pri ruci 1 kašiku slatkog čili sosa i 3 kašike maslinovog ulja.

Ovom marinadom lepo obradite sve komadiće mesa i ostavite u toj marinadi meso da odstoji jedno 2 sata.

Jednom bar okrenite i promešajte meso u posudi.

3. Pripremite drvene štapiće, obrišite, namokrite i na njih sada navlačite ražnjiće.

4. Najbolji efekat ima red ražnjića, red slanine (kao na slici) dole. Ovako ćete imati odličan ukus i miris. Slanina neka bude 3 puta tanja od ražnjića.

5. Kada ste natakli sve na štapiće, pređite malo još jednom preko svega suncokretovim uljem.

6. Stavite ražnjiće u tepsiju i pecite na 200 C oko 10 - 15 minuta, pa ih okrenite na drugu stranu, prelijte ostatkom marinade iz činije i pecite još oko 15 - 20 minuta.

7. Na oko ćete biti sigurni kada budu pečeni ražnjići. Možete i da probate ražnjić pre nego završite ceo postupak.

Primer ražnjića sa pečurkama, slaninom i krompirom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading