Namirnice koje možete da koristite i posle isteka roka i BEZBEDNI STE!
Tvrdi sir možete koristiti dugo posle isteka roka. Ako se stvorila buđ, samo je odsecite. Meki sirevi, poput brija, kamembera i kremastog kozijeg mogu imati otrovne bakterije, poput listerije.
Profesionalni kuvari često insistiraju na svežem voću i povrću, ali kad su u pitanju industrijske namirnice, svežina nije uvek presudna. Neke namirnice možete koristiti i nakon isteka roka, dok sa drugima treba postupati oprezno.
Sir
Tvrdi sir možete koristiti dugo posle isteka roka. Ako se stvorila buđ, samo je odsecite. Veoma tvrd sir, poput parmezana, sazreva i dve godine. Ali obratite pažnju na meke sireve, poput brija, kamembera i kremastog kozijeg. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije, poput listerije. Zato sa mekim sirom ne rizikujte, ako niste sigurni, dobro ga termički obradite.
Pirinač
Sušenje je proces koji veoma dugo čuva namirnice, pa pirinač slobodno koristite još dugo nakon datuma koji je ispisan na kutiji, jedino što ćete morati duže da ga kuvate. Isto važi za sušene začine, verovatno će imati slabiji ukus, ali su bezbedni za upotrebu.
Konzerve
Ako nisu oštećene i niste ih držali na suncu, slobodno ih koristite bez obzira na to šta je u njima, riba, paradajz, pasulj.
Jaja
Ako su miris i izgled normalni, slobodno ih koristite u receptima koji traže zagrevanje jaja, na primer za pečene kore za tortu, omlete, fritate. Predostrožnosti radi, nemojte da ih koristite u musevima bez termičke obrade.
Hleb
Ako kupujete dugotrajni hleb, slobodno ga koristite nekoliko dana nakon isteka roka. U slučaju buđi, upotrebite hleb za prženice, poparu ili tople sendviče.
Keks
Ako je u otvorenoj kesi, neće više biti tako hrskav, ali možete da ga zagrejete u rerni.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)