RECEPT ZA ORIGINALNI FALAFEL: Meso vam nije potrebno, DVA jeftina sastojka su ključna!
Ljubitelji raznih začina će biti oduševljeni ovim jelom.
Veruje se da je falafel nastao u Egiptu pod uticaje sličnih indijskih jela. Ovo je ulična hrana koja može da se jede i kao meze. Tokom Ramazana, falafel kuglice se ponekad jedu kao deo iftara, obroka kojim se prekida dnevni post nakon zalaska sunca.
Glavne namirnice ovog ukusnog jela su leblebije i začini
Sastojci:
- 450 g leblebija
- 3 veze peršuna
- 1 veza mirođije
- 1 crni luk
- 5 čenova belog luka
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 2 kašičice mlevenog kima
- 1/2 kašičice korijandera
- 1/3 kašičice ljute crvene paprike
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Priprema:
U posudu sipajte leblebije i prelijte vodom. Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da stoje tako 16 sati. Procedite i osušite ih, pa stavite u blender. Dodajte i seckani peršun, mirođiju, crni i beli luk. Dobro izblendirajte da se svi sastojci lepo sjedine. Dodajte so, biber, kim, korijander, ljutu crvenu mlevenu papriku i ponovo izblendirajte. Prebacite smesu u činiju i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. Pre nego što krenete da pržite falafel dodajte u smesu prašak za pecivo i sjedinite. Pokvasite ruke i oblikujte loptice. Pržite falafele u vrelom ulju oko 3-5 minuta. Izvadite na ubrus da se ocedi.
Nemojte da koristite leblebije iz konzerve, jer će one učiniti smesu previše vlažnom i ona će se raspasti prilikom prženja.
BONUS VIDEO:
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)