DOMAĆI SOK OD ZOVE NIŠTA NE KOŠTA, A MNOGO VREDI: Božanstven ukus budi sećanje na detinjstvo - pogledajte recept!
Uz keks ovo je najbolja kombinacija, a posebno osvežava tokom letnjih dana.
Veruje se da sok od zove popravlja imunitet, ima božanstven miris i podstiče lepo raspoloženje. Tradicija pravljenja ovog soka potiče iz davnih vremena, a mnogi su smatrali da je ovo jedna od najlekovitijih biljaka. Veruje se da čaj od zove deluje kod prehlade i astme jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.
Zova se bere po sunčanom i sušnom vremenu kada je u punom cvatu.
Priprema:
Prvo potopimo tri limuna u vodu sa dve kašičice sode bikarbone i dve kašike jabukovog sirćeta. Ostavimo oko 15 minuta, potom operemo. Pripremimo čistu zovu i limun.
Spremite oko 35 cvetova zove. Limun isecite na kolutove. U šerpu stavite red zove pa red limuna, sve tako dok ne popunite šerpu. Sve to potopite sa tri litra vode. Sve dobro natopite i ostavite pokriveno naredna 24 časa. Kada je prošlo 24 časa, vodu sa zovom procedite kroz cediljku. Potom ručno procedite sve ostatke iz limuna i zove. Procedite ponovo, možete i kroz gazu. U smesu dodajte oko jedan i po kilogram šećera. Potom kuvate do vrenja. Nakon toga možete sok da sipate u flaše, a još dok je vrelo odmah zatvorite.
Uživajte!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (1)
Mica Topalovic
26.08.2023 14:49
Oh... Mi samo kuvamo secer da bi se brze otopio. Pa onda ohladio. Pa nakon toga mesamo sa ostatkom recepta. Zovu i limun NE, kuvamo! - da bi ostali vitamini i zdrave stvari u zovi netaknute. Jedino zova mora biti sumska a ne gradska sa smogom i otrovima. Taj se sok popije prilicno brzo i cuva se u frizideru.