DVE SRPSKE SALATE SE NALAZE NA LISTI 50 NAJBOLJIH NA SVETU: Šopska je visoko plasirana, ali postoji jedna začkoljica!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

10.05.2024

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski poznati kulinarski sajt Taste Atlas nedavno je objavio listu 50 najboljih salata na svetu, a među njima su se našle i dve srpske salate.

DVE SRPSKE SALATE SE NALAZE NA LISTI 50 NAJBOLJIH NA SVETU: Šopska je visoko plasirana, ali postoji jedna začkoljica!

Foto: Shutterstock

Na vrhu liste se nalazi grčka salata dakos, koja je osvojila prvo mesto. Ova salata je poznata po specifičnom sastojku - suvom, hrskavom hlebu koji se natapa maslinovim uljem i posipa paradajzom, sirom feta i začinskim biljem.

Srpske salate u samom vrhu

Na 21. i 22. mestu našle su se dve srpske salate - belolučane paprike i moravska salata. Belolučane paprike su pečene crvene paprike sa belim lukom, uljem, sirćetom i ponekad peršunom, dok se moravska salata pravi od pečenih crvenih paprika koje se mešaju sa paradajzom, belim lukom, prazilukom i ljutom pečenom paprikom uz dodatak soli, sirćeta i ulja.

Republika

Foto: instagram/printscreen/tasteatlas

Lista najboljih salata na svetu

Polemika oko porekla šopske salate

Na devetom mestu liste nalazi se šopska salata, koja je predstavljena kao bugarska nacionalna salata, iako je popularna širom Balkana.

Postoji nedoumica o poreklu ove salate, koja je dobila ime po Šopima, narodu koji je živeo na području Šopluka u Bugarskoj.

Geograf i etnolog Jovan Cvijić tvrdio je da je ovo područje obuhvatalo i jugoistočnu Srbiju i istočnu Severnu Makedoniju, što je izazvalo polemike o poreklu šopske salate.

Ova lista najboljih salata na svetu sigurno će privući pažnju ljubitelja kulinarskih užitaka širom sveta, a srpske salate su pokazale da imaju svoje zasluženo mesto među najboljima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading