PAZITE ŠTA JEDETE! Ove vrste hrane morate da izbegavate tokom velikih vrućina!
Kada su temperature visoke, važno je voditi računa o tome šta jedemo.
Naš apetit se smanjuje, a potreba za kalorijama takođe opada. Zato je važno izabrati hranu koja je laka za varenje i koja neće dodatno opteretiti organizam.
Preporučuje se konzumiranje voća, povrća, jela na pari i pečene ribe, dok je bolje izbegavati masnu, prženu i teško svarljivu hranu.
Uticaj brze hrane na organizam tokom letnjih meseci
Brza hrana poput pljeskavica i mesa sa roštilja može imati negativan uticaj na naše telo tokom vrelih dana. Teško svarljiva hrana može izazvati povećanje telesne temperature i krvnog pritiska, što može dovesti do umora i pospanosti kasnije tokom dana.
Zašto sladoled može da ima suprotan efekat?
Iako se čini da sladoled može da nas rashladi tokom vrućina, zapravo može imati suprotan efekat. Konzumiranje ohlađene hrane može dovesti do povećanja telesne temperature, jer telo želi da se zagreje kako bi izjednačilo temperaturnu razliku.
Raznovrsne opcije za hidrataciju tokom letnjih meseci
Pored konzumiranja obične vode, preporučuje se i pijenje vode sa dodacima kao što su limun, pomorandža, limeta ili krastavac. Takođe, voće i povrće koje sadrži puno vode poput lubenice, jagoda, dinje, malina, krastavca i paradajza može biti odličan izbor za hidrataciju tokom vrelih dana.
Zašto treba izbegavati slane grickalice po vrućini?
Prekomerna konzumacija soli tokom vrelih dana može povećati rizik od dehidracije, dok slane grickalice poput čipsa mogu biti teško svarljive i zahtevati više energije za varenje, što može dovesti do povećanja telesne temperature.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)