ZBOG SLEDEĆIH 10 NAMIRNICA STE BOLESNI! Slabe imuni sistem, okidač su za upale i infekcije!
Vaša ishrana utiče na to kako se osećate i kako vam telo funkcioniše.
Dok dobra ishrana bogata hranjivim materijama podržava vaš imuni sistem, ishrana s niskim udelom istih narušava imunološku funkciju.
Ovih deset namirnica slabe imuni sistem:
1. Dodat šećer
Hrana koja diže šećer u krvi, poput one koja ima visok udeo dodatnog šećera, povećava proizvodnju upalnih proteina poput tumorske nekroze alfa (TNF-α), C-reaktivnog proteina (CRP) i interleukina-6 (IL-6), svih onih koji negativno utiču na imunološku funkciju.
Ovo je posebno važno za osobe s dijabetesom. Nadalje, pokazalo se da visok nivo šećera u krvi može oštetiti funkciju crevne barijere i dovesti do neravnoteže crevnih bakterija, što može promeniti imunološki odgovor i učiniti telo osetljivijim na infekcije.
Slana hrana poput čipsa, smrznute večere i brze hrane može oslabiti imunološki odgovor vašeg tela, budući da ishrana s visokim udelom soli izaziva upalu tkiva i povećava rizik od autoimunih bolesti. Zapravo, istraživači veruju da bi prekomerni unos soli mogao biti povezan s porastom autoimunih bolesti u zapadnim zemljama.
Osim toga, pokazalo se da unos soli pogoršava postojeće autoimune bolesti poput ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti, reumatoidnog artritisa i lupusa.
3. Hrana s visokim udelom omega 6 masti
Telu trebaju omega 6 i omega 3 masne kiseline da bi funkcionisalo. Zapadnjačke dijete obično sadrže puno omega 6 masnih kiselina, a malo omega 3 masnih kiselina. Ova neravnoteža je povezana s povećanim rizikom od bolesti i moguće imunološke disfunkcije. Prema istraživanju treba jesti više hrane koja je bogata omega 3 masnim kiselina poput lososa, skuše, sardina, oraha i čia semenki.
4. Pržena hrana
Pržena hrana ima visok udeo skupa molekula koje se nazivaju završni proizvodi napredne glikacije (AGE). AEG nastaju kada šećeri reaguju s proteinima ili mastima tokom kuvanja na visokoj temperaturi, kao što je tokom prženja. Ako nivo postane previsok u telu, AGE mogu doprineti upali i oštećenju ćelija.
Smanjivanje pržene hrane poput pomfrita, čipsa, pržene piletine, pečenih odrezaka, slanine i pečene ribe smanjiće vaš unos AGE - a.
5. Prerađeno meso
Prerađeno meso ima visok deo AGE kao i zasićene masti. Neka istraživanja sugerišu da ishrana s visokim udelom zasićenih i niskim udelom nezasićenih masti može doprineti disfunkciji imunološkog sistema.
6. Brza hrana
Brza hrana je povezana s mnogim negativnim zdravstvenim ishodima.
Hrana koja je brza i prerađena može izazvati upalu, zatvor i uzrokovati bakterijsku neravnotežu u crevima, a sve to može negativno uticati na imuni sistem.
7. Hrana koja sadrži određene aditive
Hrana koja sadrži aditive za poboljšanje roka trajanja, teksture i ukusa nije dobra. Na primer, neki emulgatori, koji se dodaju prerađenoj hrani radi poboljšanja teksture i roka trajanja, mogu promeniti crevne bakterije, oštetiti sluznicu creva i podstaknuti upalu.
8. Ugljeni hidrati
Česta konzumacija ugljenih hidrata poput belog hleba i slatkih peciva je i hrana sa visokim glikemijskim indeksom i uzrokuje skok nivoa šećera u krvi i insulina. To potencijalno dovodi do povećane proizvodnje slobodnih radikala i upalnih proteina poput CRP - a.
9. Hrana sa visokim udelom masti
Ishrana sa visokim udelom zasićenih i niskim udelom nezasićenih masnoća povezana je s imunološkom disfunkcijom. Visoki unos zasićenih masnoća može aktivirati određene signale koji podstiču upalu, čime se inhibira imunološka funkcija. Ishrana bogata mastima takođe može povećati osetljivost na infekcije.
10. Hrana sa veštačkim zaslađivačima
Određeni veštački zaslađivači u vezi su sa promenjenim sastavom crevnih bakterija i upalom u crevima, piše "Heltlajn".
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)