ZORICA KAŽE DA JE OVO NAJZDRAVIJA NAMIRNICA ZA TURŠIJU KOJU NIKO NEĆE DA STAVI: Puna je gvožđa, ima malo kalorija i skroro da ne diže šećer u krvi
Mnogi je zapostavljaju u turšiji.
Priprema turšije je važna stavka za mnogobrojne domaćice bar mesec dana unazad. Neko je priprema već u septembru, dok se drugima ne žuri. Ako ste završili svoju turšiju razmislite još jednom o ubacivanju nove namirnice koja će znatno obogatiti vaš jelovnik. Takođe, važno je i obratiti pažnju na upotrebu konzervanasa te je svakako najzdravija opcija zimnicama bez konzervanasa.
Kelerabu mnogi nepravedno zanemaruju u turšiji objašnjava nutricionistkinja Zorica Kostre u emisiji "RTS Ordinacija".
- Ona je jako zdrava. Ima nizak glikemijski indeks i kalorijski je niska. Ima 27 kalorija na 100 grama i ima visok sadržaj gvožđa - kaže nutricionistkinja i odgovora na možda jedno od najčešćih pitanja - da li će sve to opstati zbog ovakvog načina spremanja te objašnjava da hoće.
U samoj pripremi zimnice, važnu je istu i pritisnuti.
- Tako dolazi do bolje fermentacije. Ona prvo mora da bude na sobnoj temperaturi pet dana. Nakon toga je poželjno da ide u hladnu prostoriju - kaže ona i preporučuje da se doda i belo grožđe u turšiju jer je ukus "specijalan", kao i malo belog luka.
Takođe, kada sipate presolac preko mora imati 2 cm prostora pre zatvaranje tegle. Svi ovi saveti mogu pomoći nekome ko prvi put sprema turšiju, uz napomenu da u pripremu obavezno ubace kelerabu, prokelj, belo grožđe i malo belog luka.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)