NA LICU SE SVE VIDI: Koža pokazuje da li ste osetljivi na alkohol, šećer ili gluten

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

23.04.2024

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lice često može da bude odraz opšteg zdravlja, posebno kada je reč o problemima koji se ponavljaju.

NA LICU SE SVE VIDI: Koža pokazuje da li ste osetljivi na alkohol, šećer ili gluten

Foto: Shutterstock

Na primer, kod osoba osetljivih na šećer, uobičajeni simptomi uključuju bore i linije na čelu, oticanje u predelu ispod očiju, kao i osećaj suve, tanke kože.

Ovi simptomi često se pripisuju nezdravoj ishrani i lošoj toleranciji organizma na određenu hranu.

Prepoznavanje različitih vrsta osetljivosti

Nigma Taib, poznati naturopat, predstavila je infografiku koja otkriva posledice u formi četiri tipa lica: osetljivost na vino, šećer, gluten i mlečne proizvode. Svaki tip pokazuje specifične simptome koji pružaju uvid u osetljivost osobe na ishranu i njihov uticaj na kožu.

Osetljivost na alkohol: Otkrivanje dehidrirane kože

Osobe osetljive na alkohol često pokazuju izražene bore između obrva, crvenilo oko očiju, opuštene kapke, proširene pore, dehidriranu kožu sa ljuskavim delovima na obrazima, kao i crvenkaste obraze i nos, zajedno sa duboko urezanim linijama ispod nosa.

Prevelika konzumacija alkohola dehidrira kožu, izaziva pojavu bora, dok šećer u alkoholu uništava kolagen kože, doprinoseći njenom starenju.

Foto: shutterstock

Alkohol dovodi do dehidracije kože

Osetljivost na gluten: Manifestacija upale

Procenjuje se da je oko 15 odsto ljudi osetljivo na gluten, pri čemu je "naduvano lice" čest rezultat, usled upale koja se javlja kao odgovor na nesposobnost organizma da svari gluten. 

Ovo često dovodi do kožnog stanja rozacee, koju karakteriše povećano crvenilo i providna koža sa izraženim kapilarama. Tipični simptomi uključuju otečene kapke, predeo ispod očiju sa izraženim tamnim krugovima, i male bele bubuljice na licu, posebno oko brade. Ovi znaci mogu da ukažu na intoleranciju na laktozu zbog nedostatka određenih enzima, potencijalno pogoršanu hormonima koji se često nalaze u mleku i mlečnim proizvodima poput jogurta, sira i pavlake.

Efekat šećera: Bore i oticanje

Osobe osetljive na šećer često imaju bore i linije na čelu, oticanje u predelu ispod očiju, kao i osećaj suve, tanke kože. Dodatno, bolne, potkožne bubuljice mogu se pojaviti na bilo kom delu lica. Šećer pokreće proces u kojem se molekuli glukoze vežu za kolagen, uzrokujući da on postane tvrd i da koža izgubi elastičnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading