KOLIKO MLEČNIH PROIZVODA SMEMO DA KONZUMIRAMO? Zašto je kalcijum toliko važan za ceo organizam, a ne samo za kosti
Kalcijum je važan mineral za zdravlje kostiju i zuba, ali i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
Prema nedavnoj studiji objavljenoj u BMC Public Health, unos kalcijuma između doručka i večere može značajno da smanjiti rizik od bolesti srca.
Istraživači su otkrili da kalcijum u ishrani može da poboljša nivo lipida u krvi, masnoće i krvni pritisak, ključne faktore rizika za kardiovaskularne bolesti.
Cirkadijalni ritam tela i apsorpcija kalcijuma
Osim vremena unosa kalcijuma, istraživanja sugerišu da cirkadijalni ritam tela može da ima uticaj na apsorpciju ovog minerala. Melani Ričer, registrovani dijetetičar i nutricionista, ističe da bi apsorpcija kalcijuma mogla biti veća tokom dana, s obzirom na to da određeni hormoni potrebni za metabolizam kalcijuma imaju tendenciju da budu viši tokom dana.
Preporučene dnevne doze kalcijuma
Prema preporukama čuvene klinike Mejo, muškarci od 19 do 70 godina i žene od 19 do 50 trebalo bi da unose 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, dok bi stariji muškarci i žene trebalo da unose 1.200 miligrama. Takođe, važno je naglasiti da je preporučena gornja granica za kalcijum 2.500 miligrama dnevno za odrasle od 19 do 50 godina, i 2.000 miligrama za starije.
Alternativni izvori kalcijuma
Pored mlečnih proizvoda, kalcijum se može naći u izobilju u tamnom lisnatom zelenilu, određenim ribama, orašastim plodovima i semenkama. Nutricionista Rihter ističe da osobe koje imaju uravnoteženu ishranu bogatu biljkama i povremenim mlečnim proizvodima verovatno neće imati potrebu za dodatkom kalcijuma.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)