NEMA IZGOVORA, MORATE DA OČISTITE LICE PRE SPAVANJA: Zašto nikada ne smete da zaspite sa šminkom

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

24.04.2024

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak i ako ste umorni i mrzite ceo svet, šminku morate da skinete pre spavanja!

NEMA IZGOVORA, MORATE DA OČISTITE LICE PRE SPAVANJA: Zašto nikada ne smete da zaspite sa šminkom

Foto: shutterstock

To nije samo estetski ritual, već ključni korak u očuvanju zdravlja kože. Ostavljanje šminke na licu može da ima ozbiljne posledice, uključujući začepljenje pora, pojavu bubuljica, akni, isušivanje kože i iritaciju.

Takođe, spavanje sa šminkom može izazvati oštećenja na najosetljivijem delu lica - okoloočnom području, uključujući mogućnost infekcije, crvenila i oštećenja rožnjače.

Šta se dešava ako ne skidate šminku?

Neskidanje šminke može dovesti do ozbiljnih problema sa kožom, uključujući začepljenje pora i pojavu bubuljica, akni, iritacije i suvoće kože. Osim toga, ostavljanje šminke na licu može smanjiti proizvodnju kolagena, što može rezultirati pojavom sitnih linija i preuranjenih znakova starenja.

Takođe, oči su izložene riziku od infekcija, crvenila i oštećenja rožnjače zbog ostataka šminke koji dolaze u kontakt sa površinom oka.

Foto: Republika TV

Morate da svakodnevno vodite računa o negi kože

Pravilno skidanje šminke

Dermatolozi ističu da je važno pravilno skinuti šminku, a zatim umiti lice čistačem lica kako biste bili sigurni da je šminka potpuno uklonjena. Preporučuju se različiti proizvodi za skidanje šminke, u zavisnosti od tipa kože, kao što su pena za skidanje šminke, vlažne maramice ili gel-čistači.

Posebna pažnja treba da se posveti skidanju maskare, ajlajnera i senke, kako bi se izbegli ostaci šminke na očima.

Očuvanje zdravlja kože zahteva redovno čišćenje i pravilnu negu, a skidanje šminke pred spavanje je ključni korak u održavanju zdravog i njegovanog izgleda kože.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading