GRCI NAŠLI JOŠ JEDAN NAČIN DA DERU TURISTE! Uveli privatne posete Akropolju! ŠTA MISLITE, KOLIKO TO KOŠTA!?

Autor:

Putovanja

02.07.2024

23:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izveštaji grčkih medija otkrili su da je prva privatna poseta održana u subotu sa ruskim parom i njihovim privatnim vodičem.

GRCI NAŠLI JOŠ JEDAN NAČIN DA DERU TURISTE! Uveli privatne posete Akropolju! ŠTA MISLITE, KOLIKO TO KOŠTA!?

Foto: pixabay.com

Akropolj u Atini, jedan od najposećenijih antičkih spomenika na svetu, nedavno je izazvao kontroverze nudeći privatne posete po neverovatnoj ceni od 5.000 evra. Ovaj potez izazvao je proteste od strane čuvara lokacije.

Prema zvaničnoj veb stranici jedinice Ministarstva kulture koja upravlja lokacijom na vrhu brda, privatne posete će se održavati van redovnog radnog vremena i ograničene su na maksimalno pet osoba.

Redovne grupne posete koštaju 20 evra, sa kombinovanom kartom za druge lokacije po ceni od 30 evra. Na sajtu Hellenic Heritage stoji:

"Iskustvo Akropolja sada nudi posetiocima ekskluzivnu priliku da privatno uživaju u ovoj savršenoj arhitektonskoj ekspresiji grčkog duha."
 

Detalji privatnih poseta
 

Privatne posete su planirane da prime do četiri grupe istovremeno, počevši u 7:00 ili 20:00 časova utorkom, petkom i subotom. Izveštaji grčkih medija otkrili su da je prva privatna poseta održana u subotu sa ruskim parom i njihovim privatnim vodičem. Takođe se najavljuje da će nevođene posete početi od 12. jula, dok će vođene posete početi od 2. avgusta. Istaknuto je da ture mogu biti vođene na engleskom, francuskom, nemačkom, grčkom, portugalskom, ruskom i španskom jeziku.


Program je prvobitno izazvao kontroverze kada je prvi put najavljen prošle godine. Sindikat koji predstavlja čuvare arheoloških lokaliteta protivio se ovim privatnim posetama, tvrdeći da zaobilaze uobičajene zvanične vodiče. Predsednica sindikata, Đorđa Kondyli, izrazila je da nisu dobili nikakve informacije o tome kako su ove posete organizovane. Iako razumejući potencijalne finansijske motive iza odluke, Kondyli je sugerisala da se situacija mogla drugačije rešiti.
 

Akropolj i njegova rastuća popularnost
 

Na UNESCO-voj listi svetske baštine i sagrađen u 5. veku pre nove ere, Akropolj privlači sve veći broj turista, uključujući i putnike sa krstarenja. Lokacija uključuje čuveni hram Partenon, izgrađen u čast Atine. Prošle godine, primio je rekordnih četiri miliona posetilaca, obeležavajući povećanje od 31% u odnosu na prethodnu godinu, sa do 23.000 posetilaca dnevno tokom leta. Ovaj porast posetilaca naterao je organizaciju koja upravlja istorijskim lokalitetima u zemlji da uvede vremenski ograničene posete. Ovaj porast se desio i nakon što je Akropolj bio zatvoren nekoliko dana tokom teškog talasa vrućine u julu.

Desničarska grčka vlada optužena je za pokušaj uvođenja većeg privatnog upravljanja u muzeje i antičke lokacije zemlje, što je donelo preko 120 miliona evra državnom budžetu u 2022. U februaru 2023. godine, parlament je usvojio zakon koji olakšava proces slanja dragocenih antikviteta na izložbe u stranim muzejima, reformu koja je izazvala protivljenje mnogih arheologa zbog straha da bi mogla otvoriti put za dugoročni izvoz jedinstvenih artefakata.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading