SVETSKA TURISTIČKA ATRAKCIJA NA NEBU IZNAD HRVATSKE: Otkud ona tu i da li će se ponoviti slučaj?

Autor:

Putovanja

11.10.2024

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovakvi prizori do sada su se viđali samo u Skandinaviji i na severu Velike Britanije, a u prethodnih 48 sati i neki delovi Srbije primetili su lepotu na nebu

SVETSKA TURISTIČKA ATRAKCIJA NA NEBU IZNAD HRVATSKE: Otkud ona tu i da li će se ponoviti slučaj?

Foto: Shutterstock

Polarna svetlost ili aurora borelis ponovo je protekle noći bila vidljiva na nebu iznad Hrvatske, a jedan od najlepših prizora je, kažu, snimljen u Umagu.

Aurora borelis je bila vidljiva uprkos lošim vremenskim uslovima, a na Fejsbuk stranici Neverin su objavljene fotografije ove retke pojave koja je bila vidljiva iznad Istre, Slavonije, Kvarnera i Gorskog kotara.

Polarna svetlost je bila vidljiva zbog retke geomagnetne oluje, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Hrvatski portali naglašavaju da bi, ukoliko bi se narednih nedelja ovaj slučaj aurore borealis na nebu ponavljao država mogla da turistički jako profitira od toga.

I u Srbiji je bila viđena polarna svetlost, doduše u manjem obimu.

Kad smo kod Hrvatske, nju je u septembru ove godine posetilo 5,3 posto manje turista nego u istom peridou prošle godine, ostvareno i 3,2 posto manje noćenja, ali su rezultati na nivou devet meseci u porastu - za tri odsto, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Pad fizičkog turističkog prometa u septembru je rezultat 2,4 miliona dolazaka turista i 13,2 miliona noćenja, pri čemu podaci HTZ-a iz sistema eVisitor pokazuju da je bilo manje i domaćih i stranih turista.

Stranih turista je u septembru bilo 2,2 miliona ili 5,6 posto manje nego u istom mesecu prošle godine, a ostvarili su i 3,5 posto manje noćenja ili gotovo 12 miliona.

Nešto manji minusi zabeleženi su s domaćim turistima, kojih je u septembru registrovano 236,6 hiljada ili 3,4 posto manje, a noćenja 1,2 miliona ili 0,5 posto manje nego prošle godine.

Podaci HTZ-a pokazuju da su u prvih devet meseci 2024. strani turisti ostvarili 87 posto od ukupnih turističkih dolazaka ili 16,8 miliona, što je i 2,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading